Direct naar artikelinhoud
Muziek

Michael Kiwanuka wint Mercury Prize

Michael Kiwanuka wint Mercury Prize
Beeld Getty Images for Hyundai Mercury

Michael Kiwanuka heeft de Mercury prize 2020 gewonnen voor zijn album ‘Kiwanuka’. Aan de prijs is een geldsom van 25.000 pond (27.300 euro) verbonden. Voor Kiwanuka is het de eerste keer dat hij de prijs wint, na twee eerdere nominaties. Dat meldt The Guardian.

“Ik ben dolblij, zo enthousiast”, reageerde de folkzanger. “Deze prijs is voor kunst, voor muziek, voor albums. Een Mercury winnen is een droom die uitkomt.”

Voor Kiwanuka was het derde keer, goede keer. Hij was eerder al genomineerd voor zijn beide vorige albums, Home Again (2012) en Love & Hate (2016).

Op zijn album Kiwanuka, dat in november 2019 uitkwam, zingt Kiwanuka over vrijheid, liefde en persoonlijke en collectieve strijd. The Guardian noemde het een van de beste albums van het decennium.

Hij werd aangeduid door een twaalfkoppige jury, onder wie muzikanten Anna Calvi, Jorja Smith, Jamie Cullumen Supergrass-frontman  Gaz Coombes.

Michael Kiwanuka wint Mercury Prize
Beeld ANP

Kiwanuka haalde het onder meer van Laura Marling, die al voor de vierde keer genomineerd was, maar dus ook ditmaal naast de prijs greep. Enkel Radiohead telt meer nominaties zonder overwinning: vijf.

De andere genomineerden waren Anna Meredith, Charli XCX, Dua Lipa, Georgia, Kano, Lanterns on the Lake, Moses Boyd, Porridge Radio, Sports Team en Stormzy.