Direct naar artikelinhoud
Politie

Brusselse politiecommissaris geschorst na incident op betoging

Commissaris Vandersmissen heeft regelmatig het commando op betogingen (archiefbeeld).Beeld Marc Baert

Een hoofdcommissaris van de politiezone Brussel Hoofdstad-Elsene is tijdelijk uit zijn functie ontheven. Dat heeft Brussels burgemeester Philippe Close (PS) laten weten. Aanleiding voor de beslissing zijn beelden die gemaakt zijn van een incident na een betoging. 

Op de beelden, gemaakt door nieuwszender LN24,  is te zien hoe een burger traangas gebruikt op een betoger nadat politiecommissaris Pierre Vandersmissen die probeert te onderscheppen. De commissaris maakt een gebaar naar de burger met het traangas, maar onderneemt verder geen actie om hem te berispen voor het illegaal bezit van traangas. 

“Uit de elementen in ons bezit blijkt dat een burger een bus traangas heeft gebruikt aan het einde van de betoging van zondag 13 september, wat onaanvaardbaar en tevens illegaal is”, zegt burgemeester Close, die een administratief onderzoek heeft aangevraagd bij de korpschef van de politiezone Brussel Hoofdstad Elsene. 

Onderzoek gestart

“In afwachting van de resultaten van dit onderzoek heeft de korpschef bij ordemaatregel beslist de verantwoordelijke directeur van de interventies uit zijn functie te ontheffen”, aldus Close.

Het onderzoek moet uitwijzen of commissaris Vandersmissen fout heeft gehandeld. Indien er fouten gemaakt zijn, zal dat onmiddellijk leiden tot een disciplinair onderzoek, bevestigt Close.