Voorzichtige winsten op Europese beurzen, Galapagos uitblinker in Bel20

De Europese beurzen trekken zich op aan Wall Street, waar de verliezen donderdagavond werden weggewerkt na berichten over nieuwe onderhandelingen rond een extra steunpakket voor de grootste economie ter wereld.

Antisnurkbedrijf Nyxoah gaat volgende week dinsdag 650.250 bijkomende nieuwe aandelen uitgeven. Daardoor zal het Waals-Brabantse bedrijf een bijkomende 11,05 miljoen euro aan bruto-opbrengst hebben opgehaald bij zijn beursgang. Nyxoah ontwikkelde technologie tegen slaapapneu en het bijbehorende nachtelijk gesnurk. Het aandeel wint 1,15 procent.

Galapagos doet er 1,87 procent bij, met dank aan het bericht dat zijn reumamiddel filgotinib door het Japanse ministerie van Volksgezondheid is goedgekeurd voor de behandeling van patiënten. Het biotechbedrijf werkt voor dat medicijn samen met het Amerikaanse Gilead Sciences. Datzelfde medicijn werd een maand geleden wel geweigerd voor de Amerikaanse markt.

In Parijs daalt Airbus 1,44 procent. Persagentschap Reuters kwam te weten dat de vliegtuigbouwer zijn productieritme van 40 tot 60 A320neo-vliegtuigen per maand zal behouden. Dat niveau werd aan het begin van de crisis verlaagd en blijft behouden, ondanks het feit dat de coronacrisis zwaarder en langer dan verwacht blijkt te zijn.

Bernard Arnault, de topman van luxeconcern LVMH, heeft een belang van 5,5 procent gekocht in de Franse groep Lagardère. Dat maken de families Arnault en Lagardère samen bekend in een persbericht. Op termijn wil de LVMH-CEO nog meer aandelen aankopen van de Franse groep. LVMH gaat 0,83 procent lager, Lagardère Group vlamt 24,25 procent.

In Duitsland verliest BMW 0,66 procent. De Duitse autobouwer kreeg een schikkingsboete van 18 miljoen dollar opgelegd door de Amerikaanse beurswaakhond, omdat het bedrijf de verkopen kunstmatig oppoetste om zo investeerders verleidde. BMW maakte gebruik van een reserve aan niet-aangegeven voertuigverkopen, om zo de maandelijkse doelen te behalen.

Meer