Direct naar artikelinhoud
Federale formatie

‘Dit is het einde van de christendemocratische volkspartij’: Vivaldi-tegenstanders binnen CD&V roeren zich

CD&V-voorzitter Joachim Coens.Beeld BELGA

Vivaldi mag dan voorlopig verrezen zijn, binnen CD&V heersen grote zorgen over een eventuele deelname. De druk op voorzitter Joachim Coens neemt toe, nadat kritische Whatsapp-berichten van verschillende burgemeesters gelekt zijn en Vlaams Parlementslid Bart Dochy hem in Krant van West-Vlaanderen tackelt.

“Dit is het einde van de christendemocratische volkspartij in Vlaanderen, onze enige hoop is nog het congres.”

De voorbije periode klonken er al kritische geluiden over een regeringsdeelname van CD&V. Zo formuleerde minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem eerder al zijn bedenkingen. Maar de onrust zit nog veel dieper, zo blijkt uit de gelekte berichten uit een Whatsapp-groep van CD&V-burgemeesters waarover De Standaard bericht. “Met een abortusthematiek en zonder premier gaan we het verschil niet maken, CD&V heeft totaal geen gezicht meer”, klinkt het bij een burgemeester. Een andere: ‘Ik vrees dat 2024 een fataal jaar wordt.’

Net vandaag publiceert Krant van West-Vlaanderen een interview met Vlaams Parlementslid en burgemeester van Ledegem Bart Dochy, die scherp uithaalt naar de CD&V-voorzitter. “Ik wou dat ik kon zeggen dat Coens goed bezig is”, stelt Dochy, die in het interview duidelijk maakt dat hij “het hele Vivaldi-verhaal niet ziet zitten”, en met hem “de grote meerderheid” van CD&V-burgemeesters. De grondstroom van Vlaanderen is centrumrechts, argumenteert hij. “Vivaldi wordt een links verhaal. Wij kunnen niets doen in die coalitie. We zijn mathematisch niet eens nodig.”

Wie zit in de Vivaldi-coalitie?

- Liberalen: MR en Open Vld

- Socialisten: PS en sp.a

- Groenen: Ecolo en Groen

- Christendemocraten: CD&V

Vlaams viceminister-president en CD&V-kopstuk Hilde Crevits reageerde in De ochtend op Radio 1 op de zorgen die binnen haar partij leven, en die ze naar eigen zeggen “heel goed begrijpt”. “Het is een regering zonder Vlaamse meerderheid, dus alles zal afhangen van de manier waarop de inhoud nu onderhandeld wordt. Van de wijze waarop wij als partij gerespecteerd worden in een coalitie waar je mathematisch niet echt nodig bent.”

Crevits behoudt wel vertrouwen in voorzitter Coens. “Als je springt, moet je springen vanuit een gedrevenheid en vanuit de wil om er een goed project van te maken.” En dat is wat Coens nu aan het doen is, aldus Crevits, om “een goed project te maken”.

Ze verwijst bovendien naar het ledencongres, dat moet instemmen met een eventuele regeringsdeelname. “Als het geen goed project is, zal dit nooit door een ledencongres geraken.” 

Ook de kwestie wie premier van ons land wordt, baart zorgen. Een liberale premier ligt voor CD&V moeilijk. Coens had intern zijn veto gesteld tegen Alexander De Croo (Open Vld) als premier, maar werd voor voldongen feiten geplaatst toen die laatste samen met Paul Magnette (PS) door de koning tot coformateur aangeduid werd. “Formateurs zijn formateurs, de rest van de casting moet nog besproken worden”, probeerde voorzitter Coens gisteren nog de brokken te lijmen. Maar dat de christendemocraten hun ambities kunnen opbergen, lijkt zo goed als zeker.

Of een CD&V-premier een breekpunt wordt, laat Crevits over aan Coens. Volgens haar zijn er twee manieren om de kwestie te bekijken. Kijk je naar de politieke families, dan zijn de socialisten aan zet, aldus Crevits. “Maar als je kijkt naar Vlaanderen, en indien CD&V toetreedt tot die coalitie, dan zijn we de grootste partij. De grootste partij ook binnen die Vlaamse minderheidsregering. Dus is het logisch dat je als partij mee op de tafel slaat.”