‘Ziekenhuisopnames stijgen sneller dan aantal besmettingen, ook lichte stijging in overlijdens’

Alle Belgische coronacijfers blijven stijgen, al is de toename minder sterk. Zo meldt het Nationaal Crisiscentrum op de persconferentie vrijdag. ‘Ik raad nog altijd aan om winkelkarren te ontsmetten’, licht viroloog Steven Van Gucht nog toe. ‘Zelfs wanneer we het virus zich vooral via de lucht verspreid, zijn daar voldoende redenen toe.’

De cijfers blijven in stijgende lijn, bevestigt viroloog Steven Van Gucht op de persconferentie van Sciensano op vrijdag. De afgelopen week werden gemiddeld 1470 nieuwe besmettingen met het coronavirus vastgesteld, met twee piekmoment met bijna 2.000 nieuwe gevallen op één dag. De cijfers stegen met 48 procent week ten opzichte van de week ervoor. ‘Maar de toename is minder uitgesproken dan enkele dagen terug’, duidt Van Gucht. Terwijl de cijfers enkele dagen geleden nog verdubbelden om de zeven of acht dagen, is dat nu om de 12 dagen.

‘De toenames vinden plaats bij alle leeftijdsgroepen, maar het zwaartepunt ligt duidelijk bij de jongeren’, aldus Van Gucht. De helft van de besmettingen vinden plaats bij personen jonger dan 33 jaar. Het Nationaal Crisiscentrum vraagt daarom aan jongeren om extra waakzaam te zijn bij kwetsbare personen en afstand te houden van ouderen. Bij zeventigplussers is het aantal besmettingen namelijk verdubbeld, een zorgwekkende evolutie. Enigszins geruststellend is dan weer de vertraging in de toename bij tieners.

Het aantal besmettingen stijgt in alle provincies, behalve in Limburg. ‘Daar vond zelfs een lichte daling plaats’, vertelt Van Gucht. Brussel staat nog altijd aan kop met gemiddeld 316 nieuwe vastgestelde gevallen per dag in de afgelopen week, een toename van 49 procent ten opzichte van de week ervoor. Met meer dan 9 procent is ook de positiviteitsratio, het aantal positieve gevallen ten opzichte van het aantal afgenomen tests, er het hoogst. Ter referentie, de ratio is er dubbel zo hoog als het Belgisch gemiddelde. Provincie Antwerpen telt het tweede hoogste aantal nieuwe gevallen met gemiddeld 267 nieuwe besmettingen per dag, een toename van 48 procent.

‘Ziekenhuisopnames stijgen sneller dan besmettingen’

Minder goed nieuws over het aantal ziekenhuisopnames: die stijgen sneller dan het aantal besmettingen, meldt Het Nationaal Crisiscentrum. Gisteren werden 84 mensen opgenomen, ‘een aantal dat niet meer gezien is sinds begin’, aldus Van Gucht. De densiteit van de opnames loopt geografisch fel uiteen: een derde van het aantal opnames vond plaats in Brussel, gevolgd door Oost-Vlaanderen, Luik en Antwerpen. Eerder vandaag raakte al bekend dat de ziekenhuizen daarom een spreidingsplan invoeren.

Sinds een aantal dagen werd er ook een lichte toename in het aantal overlijdens vastgesteld: covid-19 is nu fataal voor gemiddeld 3,6 personen per dag. Een week eerder was dat aantal nog 2,7. Het meeste aantal overlijdens vindt plaats in Vlaanderen.

Wat met verkorte quarantaineduur?

Na de Nationale Veiligheidsraad van afgelopen woensdag kondigde premier Sophie Wilmès een inkorting van de quarantaineperiode af: van 14 dagen naar zeven dagen. Viroloog Steven Van Gucht licht deze beslissing toe: ‘De nieuwe regel is een compromis tussen wat wetenschappelijk wenselijk is en wat maatschappelijk haalbaar is.’ Om extra zekerheid te hebben, is het cruciaal om de test pas op dag vijf van de quarantaineperiode af te nemen. Wanneer u in isolatie moet na een positieve test, kan het zijn dat uw isolatieperiode langer duurt dan zeven dagen. De nieuwe regels gaan in vanaf 1 oktober.

Lees hier de uitgebreide toelichting van de quarantainemaatregelen

Quarantaineregels op school

Het Crisiscentrum verduidelijkte ook de quarantaineprocedures in het onderwijs. ‘Aangezien kinderen niet de belangrijkste verspreiders van covid-19 zijn, en omdat het ontzettend belangrijk is dat ze naar school kunnen gaan, gelden daar uitzonderlijke regels’, sprak Van Gucht.

Crèches:

• Voor kinderen onder zes zijn luchtweginfecties veelal onschuldig. De kans op covid-19 is bijzonder klein en een ziek kind heeft dus niet noodzakelijk een impact op de andere kinderen.

• Wanneer de juf of meester ziek is, dan moet er wel een test plaatsvinden. Als die positief is, moet de hele klas in quarantaine.

Lager onderwijs:

• Wanneer een kind positief test, geldt dit nog altijd als een laagrisicocontact.

• Zelfs een positief geteste leerkracht is een laagrisicocontact, omdat het in het basisonderwijs makkelijker is om afstand te bewaren tot het kind dan in crèches.

Middelbare school:

• Voor middelbare scholieren gelden dezelfde regels als voor volwassenen. Wanneer er een contact was dat langer dan vijftien minuten duurde met een besmette persoon, geldt dit als een hoogrisicocontact. Goede vrienden en een buur in de klas zijn dus een hoogrisicocontact en starten een quarantaine van zeven dagen.

Indien het virus toch is rondgegaan op school, bijvoorbeeld bij meer dan één besmetting in de klas, dan kan er na analyse toch overgegaan worden tot sluiting van de crèche of school.

Nieuwe regels gelden pas vanaf 1 oktober. Kleine handelingen van elke dag die het grootste verschil maken.

Wat met winkelkarren?

Op het einde van de persconferentie rees de vraag of het nog zin heeft om winkelkarren te ontsmetten, in de wetenschap dat het virus zich vooral verspreid via druppeltjes in de lucht en wanneer we toch mondmaskers dragen in de winkel. Daarover was Van Gucht categoriek: ‘Dit blijft nuttig.’

‘Het klopt dat besmetting via oppervlakken minder frequent voorkomt dan oorspronkelijk gedacht’, verduidelijkt Van Gucht, ‘maar dat kan ook te wijten zijn aan ons eigen gedrag. We letten meer op bij wat we aanraken en ontsmetten onze handen regelmatiger. Dat kan een impact hebben op de cijfers. Bovendien blijft contact tussen handen en het gezicht een belangrijke intredepoort voor het virus.’ Het Crisiscentrum concludeert daarom dat ontsmetting van vaak aangeraakte oppervlakken en winkelkarretjes nog altijd sterk aangewezen is.

Tot slot had woordvoerder Yves Stevens nog enkele bemoedigende woorden met betrekking tot de eindejaarsperiode: ‘We wensen elkaar dan traditioneel een goede gezondheid toe. Laten we er dan ook naar handelen en ons gedrag aanpassen. Zorg ervoor dat deze wensen waarheid worden.’ Hij wees er nog op dat we het virus in maart, april en mei alleen maar klein kregen dankzij een hoog saamhorigheidsgevoel. De zes gouden regels blijven ontegensprekelijk:

1. Was je handen

2. Houd afstand

3. Beperk nauwe contacten

4. Doe je activiteiten liefst buiten

5. Wees waakzaam rond kwetsbare mensen

6. Volg de regels over bijeenkomsten

mdm