Direct naar artikelinhoud
Bosbranden

Grootste bosbrand in Californië brengt twee enorme vuurtornado’s voort

Op 15 augustus werd deze vuurtornado van de Loyalton Fire op beeld vastgelegd.Beeld AP

De Amerikaanse staat Californië heeft op het vlak van bosbranden al wat meegemaakt, maar de Creek Fire, de grootste bosbrand die er op dit moment woedt, tart alle verbeelding. Een dag nadat de brand op 4 september uitbrak, bracht ze twee krachtige vuurtornado’s voort. Die zijn zeer zeldzaam.

De westkust van de Verenigde Staten heeft deze zomer af te rekenen met ongeziene branden. Een gebied zo groot als België ligt in de as, en er zijn al tientallen doden geteld. De grootste brand op dit moment is de Creek Fire, die op 4 september begon nabij Shaver Lake in Fresno. 

Een dag nadat ze uitbrak, bracht de brand twee vuurtornado’s voort, zo staat nu te lezen in een onderzoeksrapport, waarover CNN bericht. 

Vuurtornado’s - of vuurkolken - zijn een zeldzaam fenomeen. Ze ontstaan wanneer de stijgende hitte van een brand rook, vuur en vuil naar binnen zuigt, wat een tornado-achtige luchtkolom creëert boven de brand. 

Nog uitzonderlijker is dat een brand meer dan één vuurtornado voortbrengt, zegt CNN-meteoroloog Taylor Ward. Bovendien ging het hier om bijzonder krachtige exemplaren. Een eerste bracht winden voort tot 200 kilometer per uur, de tweede tot 160 kilometer per uur. “Hoogst ongewoon”, volgens Ward.

Uit het rapport blijkt dat de vuurtornado’s enorme schade hebben aangericht. Bomen met een diameter tot 60 centimeter werden uitgerukt, dennen werden van hun schors gestript. Overheidsdiensten spreken van “ongezien vuurgedrag”.

Intense hitte

De enorme branden die Californië dit jaar meemaakt, hebben een intense hitte gegenereerd. Volgens meteoroloog Jerald Meadows van de National Weather Service geeft dat de nodige zuurstof voor het ontstaan van vuurtornado’s. Eerder werd er ook al een vastgesteld bij de Loyalton Fire in Noord-Californië, nabij Nevada.

De Creek Fire legde al bijna 120.000 hectare van het Sierra National Forest in de as. Op dit moment is 34 procent van de brand bedwongen. Beide vuurtornado’s vonden plaats op 5 september, de eerste nabij Huntington Lake en de tweede nabij Mammoth Pool, waar honderden mensen door reddingswerkers geëvacueerd moesten worden.

De Creek Fire legde al bijna 120.000 hectare van het Sierra National Forest in de as.Beeld Photo News