Direct naar artikelinhoud
ParijsUpdate

Zeker twee gewonden bij mesaanval nabij Charlie Hebdo: ‘Slachtoffers niet in levensgevaar’

Een agent houdt de wacht terwijl de brandweer een gewonde afvoert.Beeld AFP

In Parijs zijn deze voormiddag zeker twee mensen gewond geraakt bij een mesaanval. Het incident gebeurde in het 11de arrondissement, niet ver van de voormalige burelen van het satirische weekblad Charlie Hebdo. De twee gewonden zouden er erg aan toe zijn, ‘maar zijn niet in levensgevaar’, dat zegt de Franse premier Jean Castex. Twee verdachten zijn opgepakt, waaronder een 18-jarige Pakistaanse moslim. 

“Ik ga me op alle mogelijke manieren inzetten in de strijd tegen het terrorisme”, aldus Castex. “Deze aanslag vond plaats op een symbolische plek en op een moment dat het proces tegen verdachten van de aanslag in 2015 plaatsvindt”, aldus Castex, die enkele uren na de aanval naar de plek van het incident afzakte. Hij werd vergezeld door minister van Binnenlandse Zaken Gerald Darmanin en de burgemeester van Parijs Anne Hidalgo. “Dit is het moment voor de regering van de Franse republiek om te herinneren aan haar onwankelbare hechting aan de persvrijheid”, aldus nog Castex.

Er is nog veel onduidelijkheid over het incident. Ook het aantal slachtoffers varieert naargelang de bron. Eerst was er sprake van vier, nu houden de meeste bronnen het op twee. Uit verschillende bronnen klinkt dat de twee slachtoffers een rookpauze namen toen ze werden aangevallen. Over het aantal daders heerste ook enige tijd verwarring, maar intussen werden twee verdachten opgepakt. De hoofdverdachte is een moslim uit Pakistan. Hij is 18 jaar en was bekend bij de veiligheidsdiensten, melden Franse media die zich baseren op politiebronnen. Hij zou eerder dit jaar al zijn opgepakt met een steekwapen.

De politie is ter plaatse en vraagt via Twitter om de omgeving te vermijden. De straat Nicolas Appert, waar zich de voormalige kantoren van Charlie Hebdo bevinden, is afgesloten en een tiental agenten is daar gemobiliseerd. Uit voorzorg zijn ook tientallen scholen in de buurt in lockdown gegaan. Het gaat om crèches tot middelbare scholen in drie arrondissementen in het centrum van Parijs. Duizenden kinderen en scholieren blijven dus binnen. Zeker zes stations van de Parijse metro zijn om veiligheidsredenen tijdelijk dichtgegaan.

De procureur van Parijs Rémy Heitz liet weten dat er een onderzoek werd geopend naar poging tot moord. “Het onderzoek zal gevoerd worden door de gerechtelijke politie”, zo zei hij. Maar ook het antiteurreurparket (PNAT) is naar eigen zeggen een onderzoek gestart.

Europees raadsvoorzitter Charles Michel betuigde op Twitter zijn solidariteit met het Franse volk: “Mijn gedachten gaan naar de slachtoffers van deze laffe daad. Terreur heeft geen plaats in Europa”, zo stelt hij. 

Twitter bericht wordt geladen...

Charlie Hebdo

Het incident gebeurde in het 11de arrondissement, niet ver van de voormalige burelen van het satirische weekblad Charlie Hebdo. Bij het satirische blad vielen in 2015 twaalf doden toen moslimextremisten de redactie aanvielen. Momenteel is in Parijs het proces naar aanleiding van die feiten aan de gang. Bij de start van het proces publiceerde Charlie Hebdo opnieuw enkele karikaturen van de profeet Mohammed, waarna het opnieuw bedreigingen ontving van terreurorganisaties.

(Dit bericht wordt aangevuld.)

Twitter bericht wordt geladen...

Politie ter plaatse in de omgeving van het incident.Beeld AFP