Direct naar artikelinhoud
Wielrennen

Wout van Aert verovert zilver op WK tijdrijden, Italiaan Filippo Ganna pakt titel

Wout van Aert.Beeld AFP

Wout Van Aert heeft net naast de wereldtitel tijdrijden gegrepen. Onze landgenoot moest z’n meerdere erkennen in de ijzersterke Filippo Ganna. De thuisrijder pakte vooral in het eerste gedeelte van de tijdrit veel tijd op de tegenstand. Het brons was voor de Zwitser Stefan Küng. Victor Campenaerts werd achtste. 

en

De 24-jarige Ganna klokte voor eigen publiek na 31,7 km af in 35:54. Daarmee was hij 26 seconden sneller dan Van Aert. “Nu overheerst nog een beetje teleurstelling”, zei hij in het flashinterview, “maar ik kon niet sneller en het verschil is heel groot. Dus een tweede plaats is iets waar ik tevreden mee moet zijn.” 

Ganna werd vorig jaar derde op het WK tijdrijden na de Australiër Rohan Dennis en Remco Evenepoel. Dennis eindigde vandaag als vijfde.

“Ik was hard vertrokken, maar ik kon dat ritme niet vasthouden in het laatste stuk van het eerste deel, toen de wind op kop echt fel tegen blies”, aldus de zilveren medaille. “Ik wilde wel sneller, maar haalde dat tempo niet meer.”

“In het tweede deel ging het weer perfect”, ging hij verder. “Als ik naar mijn waarden kijk, heb ik echt een toptijdrit gereden. Ik klop hier heel veel sterke renners, maar Ganna was gewoon een stuk sterker. Hij heeft hier 100% naartoe kunnen werken en dat heeft een meerwaarde. Dat zie je. Ja ik had hem wel verwacht, maar ik had niet gedacht dat het verschil zo groot zou zijn.”

WK-wegrit

Donderdag ging de wereldtitel bij de vrouwen naar de Nederlandse Anna van der Breggen. Zondag wacht de WK-wegrit voor mannen. “Ik rijd nu van hier nog met mijn fiets naar het hotel, om wat los te rijden en daarna probeer ik maximaal te herstellen”, besluit Van Aert. “Ik ken het parcours nog niet, morgen zal ik het verkennen, samen met Oliver Naesen. Dan zal ik meer weten, maar ik kijk er wel naar uit.”