Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Madrid plaatst nog eens acht wijken in lockdown, terwijl regionale en nationale regering botsen

De regionale overheid van Madrid plaatst vanaf maandag nog eens acht wijken in en rond de stad in lockdown. In 37 wijken mochten mensen hun wijk al niet meer uit, tenzij voor essentiële verplaatsingen. Dat worden er nu 45, met samen meer dan 1 miljoen inwoners. In die wijken zijn er meer dan 1.000 coronabesmettingen per 100.000 inwoners. De nationale regering vindt dat de maatregel beter uitgebreid wordt naar de hele stad, maar daar wil de regionale overheid niet van weten.

Spanje is zowat het epicentrum van de tweede coronagolf in Europa. Nochtans kende het land een van de strengste lockdowns tijdens de eerste golf. Van maart tot mei mochten mensen hun huis niet uit, tenzij voor essentiële verplaatsingen. Maar sinds die lockdown opgeheven is, is het aantal bevestigde coronabesmettingen opnieuw sterk gestegen, en de overheid krijgt de stijging maar niet onder controle. 

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

In het dichtbevolkte Madrid, waar mensen massaal het openbaar vervoer nemen, stijgt het aantal besmettingen het sterkst. Vooral in de arme wijken, waar mensen vaak met velen in kleine appartementen wonen, afhankelijk zijn van het openbaar vervoer en vaak werken in slechte jobs waar de coronamaatregelen niet of nauwelijks worden nageleefd. In die wijken mogen mensen hun buurt alleen nog verlaten voor essentiële verplaatsingen, en moeten winkels, bars en restaurants om tien uur 's avonds dicht.

Dat net die wijken onder lockdown geplaatst zijn, stuitte al op veel protest. De bewoners hebben het gevoel dat ze geviseerd worden omdat ze arm zijn, of migrant. Bovendien betwijfelen experts of die selectieve maatregel wel zinvol is. Voor hun werk mogen de bewoners nog wel hun wijk uit, en veel mensen uit de armere buurten werken bijvoorbeeld als huispersoneel in de rijkere delen van de stad, waar geen beperkingen gelden.

Openlijke clash

De nationale - socialistische - regering zou liever zien dat de gedeeltelijke lockdown uitgebreid wordt naar de hele regio Madrid. Maar daar wil de conservatieve regioregering niet van weten. De voorbije week is er verschillende keren overleg geweest tussen beide regeringen, nadat de regioregering van Madrid nationale hulp had gevraagd om de coronacrisis het hoofd te bieden.

Maar de onenigheid tussen beide niveaus wordt intussen steeds openlijker. Vandaag ging de nationale minister van Volksgezondheid, Salvador Illa, zelfs zover om via een persconferentie te laten weten dat de Madrileense regioregering weigert de nationale adviezen uit te voeren. Volgens hem zou het beter zijn om beperkingen in te voeren vanaf 500 besmettingen per 100.000 inwoners, wat zowat in de hele stad het geval is, en niet pas vanaf 1.000 besmettingen.

Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Ook tijdens de eerste coronagolf waren er al herhaaldelijk wrijvingen tussen de socialistische nationale regering en de conservatieve Madrileense regioregering. De nationale regering had toen de staat van alarm afgekondigd, waardoor ze de bevoegdheden van de regio's - zoals gezondheid - kon overnemen en zo de crisis nationaal kon beheren.

Maar die nationale maatregelen - onder meer de strenge lockdown - werden toen herhaaldelijk bekritiseerd door de Madrileense regioregering. Die vond de lockdown te streng, vond dat die te lang duurde, en vond dat de bevoegdheden beter teruggegeven werden aan de regio's, zodat die de gezondheidscrisis zelf konden bestieren. 

Meest gelezen