Als je door de winkelstraten van Göteborg wandelt, zou je denken dat corona hier niet bestaat.
Volledig scherm
PREMIUM
Als je door de winkelstraten van Göteborg wandelt, zou je denken dat corona hier niet bestaat. © Pieter-Jan Vanstockstraeten / Photonews

Onze reporter – zonder mondmasker – in Zweden: “Deze strategie zou in België niet gewerkt hebben”

Op het eerste gezicht is het 'vrijheid blijheid' in Zweden. Van een lockdown was er in het land van Abba, Ikea en Volvo geen sprake en ook vandaag is er in de straten, winkels en scholen geen mondmasker te zien. Maar reporter DIETERT BERNAERS stelt in Göteborg vast dat het allemaal toch iets genuanceerder is: er zijn wel degelijk regels en strikte aanbevelingen. Het verschil is dat die gedragen worden door de bevolking. "De soepele Zweedse strategie zou in België nooit gewerkt hebben."

59 reacties

  • Laetitia Vandergucht

    4 jaar geleden
    Ze hebben de aanpak van Zweden nooit willen doen of proberen! Waarom is de vraag want goede resultaten in Zweden!
  • Juliette Francois

    4 jaar geleden
    Mondmaskers hebben enkel nut wanneer ze in steriele ruimtes gebruikt worden. In hospitalen maar ook in vleesverwerkende bedrijven bijvoorbeeld. Om de steriele lucht niet te contamineren met je eigen bacteriën en microben. Ze dienen niet als sociaal gebruik of op het werk, uren op ons gezicht. Niet alleen zijn ze hun nut verloren, ze verspreiden nog eens extra veel virus en andere beestjes. Genoeg virologen die dit wereldwijd bevestigen, de cijfers zijn ook duidelijk vanaf de mondmaskerplicht.
  • Magda De Munck

    4 jaar geleden
    Wat ze in Zweden doen is hun zaak, België moet zich bemoeien met zijn eigen zaken.
  • Gino Denil

    4 jaar geleden
    Het aantal besmettingen ligt er even hoog in verhouding met de bevolkingsgrootte. Officieel hebben ze maar 60% van ons dodental. Maar hun sterftecijfers liggen wel 40% hoger dan de corona getelde doden. En net als wij hadden ze ook een probleem in hun zorgcentra voor bejaarden. Ze hebben zelfs de politieke verdeeldheid met 8 partijen zonder een links of rechts blok dat aan een meerderheid geraakt. En een centrum linkse gedoogregering. Maar ze hebben geen 6 regeringen.
  • Jan peeters

    4 jaar geleden
    Mijn neef woont al 12 jaar in Zweden, is niet met ons te vergelijken op geen enkel vlak, moest men dat in het populistische Vlaanderen hebben toegepast waren er hier dubbel zoveel doden gevallenTrouwens in Zweden zijn er driemaal zoveel doden gevallen dan in de anderen Scandinavische landen samen, dus toch ook niet zo goed.Wie een beetje nadenkt hoe het virus werkt weet dat men Zweden en België zelfs niet mag en kan vergelijken.Maar natuurlijk is het makkelijker om gewoon naar cijfers te kijken.