Liveblog - Brussel voert strengere coronamaatregelen in: cafés dicht om 23 uur en samenscholingsverbod vanaf maandag

Het gemiddeld aantal nieuwe coronabesmettingen blijft stijgen. Volgens de laatste weekcijfers komen er nu elke dag gemiddeld 1.541 nieuwe besmettingen bij. Het Brussels Gewest voert strengere coronamaatregelen in. Volg het coronanieuws in onze liveblog:

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Brussels Gewest verstrengt coronamaatregelen

In het Brussels Gewest gelden vanaf maandag strengere coronamaatregelen. De Brusselse overheid wil zo een antwoord bieden aan de stijgende coronacijfers in Brussel. Die cijfers liggen hoger dan in de rest van het land. De volgende maatregelen worden vanaf maandag ingevoerd:

  • Cafés moeten dicht om 23 uur 's avonds
  • Tussen 23 uur 's avonds en 6 uur 's morgens geldt een samenscholingsverbod (meer dan 10 mensen)
  • Boekhandels die over een speelruimte beschikken en winkels die drank of voeding verkopen moeten om 22 uur sluiten
  • Het zal verboden zijn om op markten te eten
  • Het is verplicht om een mondmasker bij te hebben en men moet een mondmasker dragen aan in- en uitgangen van scholen en in winkelzones (vanaf 1 oktober)

Na de Veiligheidsraad eerder deze week had het Brussels Gewest al beslist om de algemene mondmaskerplicht af te schaffen. Die beslissing blijft overeind. Lokaal kunnen besturen wel beslissen om mondmaskers te verplichten. Aan in- en uitgangen van scholen wordt vanaf 1 oktober  een mondmasker dus sowieso verplicht.

Rob Heirbaut zet de maatregelen nog eens op een rijtje:

Videospeler inladen...

Lees hier het volledige artikel:

Premier Sophie Wilmès: "Aantal plaatsen in België zijn geen gele zone meer, daar moeten snel striktere maatregelen komen"

Op bepaalde plaatsen in ons land moeten striktere coronamaatregelen komen. Dat heeft premier Sophie Wilmès (MR) gezegd in "De ochtend", in een ontbijtinterview met Michaël Van Droogenbroeck. "Woensdag, de dag van de Veiligheidsraad, was ons land nog een gele zone. We hebben toen maatregelen genomen in functie van die gele zone. Ons land is vandaag nog steeds een gele zone, maar we weten wel dat bepaalde plaatsen -zoals Brussel- niet meer een gele zone zijn. En daar moeten striktere maatregelen genomen worden."

Brussel moet "heel snel" nieuwe maatregelen nemen, aldus Wilmès. Vanochtend heeft ze een vergadering met alle minister-presidenten "om te zien wat de methodologie" is. "Gisteren heeft het evaluatiecomité Celeval vergaderd, en toen is gezegd dat het vandaag nog geen bijkomende maatregelen vraagt, maar die moeten er wel komen op korte termijn. Dit moeten we voorbereiden en dat gaan we nu doen."

Biostatisticus Geert Molenberghs hekelt gebrek aan informatie over terugkerende reizigers

Volgens biostatisticus Geert Molenberghs komen we cruciale informatie over terugkerende reizigers te kort, zo klonk het zaterdag tijdens een wetenschappelijk congres van de Koninklijke Academie voor Geneeskunde. Hoeveel reizigers wanneer terugkeren en of ze hun PLF-document invullen is nu niet geweten, en de moeilijke informatiestroom door de versnipperde bevoegdheden zou aan de oorzaak liggen. "Het is een frustratie van velen van ons, dat de informatie die er zou kunnen zijn, er niet is", aldus Molenberghs.

"Wat ik graag zou weten is: hoeveel reizigers zijn er in welke week of op welke dag teruggekeerd uit welke landen, hoeveel van die reizigers hebben hun PLF ingevuld, hoeveel daarvan hebben hun code opgevolgd en hoeveel daarvan zijn positief", zegt Molenberghs in een antwoord op een vraag op het congres. "Die informatie hebben we niet. Het is in dit land zeer moeilijk om dat te krijgen want een stukje van die informatie is federaal beheer, een stuk daarvan is regionaal beheer en die stroom van informatie is moeilijk."

Leiding scouts Nederokkerzeel testen tweede keer negatief en mogen uit quarantaine

De vijftien scoutsleiders van Nederokkerzeel die samen in quarantaine zaten, hebben zaterdag allemaal een tweede negatieve coronatest afgelegd. Dat bevestigt Kris Leaerts (Team Burgemeester), burgemeester van Kampenhout. De scouts mogen nu allemaal terug naar huis, na een dikke week in de parochiezaal van de gemeente te hebben geleefd.

De vijftien leiders van scouts Nederokkerzeel die sinds vorige donderdag in quarantaine zaten, mogen allemaal terug naar huis. Ze testten zaterdag een tweede keer negatief op het coronavirus. "Ze zijn momenteel hun spullen aan het pakken uit de parochiezaal", zegt Learts.

Gemeente Kampenhout had de parochiezaal ter beschikking gesteld voor de scouts om hun quarantaine in door te brengen. Er werd een douchewagen geplaatst en wifi geïnstalleerd. "De leiders zijn maandag aan het nieuwe academiejaar begonnen en moeten de lessen dus digitaal kunnen volgen."

De leiding zat sinds vorige week donderdag in quarantaine, nadat één van hen contact had gehad met een persoon die besmet was met het coronavirus.

In Londen heeft de politie een einde gemaakt aan een betoging tegen de strengere maatregelen die de Britse regering heeft opgelegd om de nieuwe opmars van het coronavirus in te dammen. Het kwam daarbij tot rellen, waarbij vier agenten gewond zijn geraakt. Tien betogers werden aangehouden.

Duizenden mensen, meestal zonder mondmasker, kwamen samen op Trafalgar Square om te protesteren. Ze vinden dat de maatregelen te verregaand zijn en onder meer een inbreuk betekenen op de vrijheid van meningsuiting. Ze droegen spandoeken mee met "Vrijheid", "Wij zijn het er niet mee eens" en "1984", een verwijzing naar de beroemde roman van George Orwell over een totalitaire samenleving, gecontroleerd door "Big Brother".

De politie had vooraf te kennen gegeven dat ze zou ingrijpen als tijdens de betoging de afstand niet werd bewaard. De eerste paar uur liet de politie de betogers ongemoeid, maar daarna riep ze om dat de veiligheid niet meer kon worden gegarandeerd en dat de demonstranten het plein moeten verlaten.

Het coronavirus is ook in het Verenigd Koninkrijk bezig aan een opmars. De voorbije 24 uur werden 6.042 besmettingen geregistreerd. De voorbije week kondigde premier Boris Johnson nieuwe, strengere maatregelen aan. 

38 Nederlandse coronadoden berusten op misverstand

In Nederland is melding gemaakt van 38 mensen die de voorbije 24 uur zijn overleden aan de gevolgen van een coronabesmetting, maar die telling blijkt te berusten op een misverstand, veroorzaakt door eeen administratieve inhaalslag" van het afgelopen halfjaar.

Ook de ziekenhuisbezetting blijft stijgen. Op dit moment liggen er 555 covid-patiënten in de Nederlandse ziekenhuizen, van wie 122 op intensieve zorg.

Er zijn in Nederland nu ruim 15 besmettingen per 100.000 inwoners gerapporteerd. Deze week werden 16.697 besmettingen gemeld, ruim 50 procent meer dan de week voordien.

Spaanse minister van Volksgezondheid roept op bijna ganse regio Madrid op slot te doen

Vanwege de heropflakkering van het coronavirus moet de bijna volledige regio Madrid zo snel mogelijk op slot. Dat is de mening van de Spaanse minister van Volksgezondheid Salvador Illa, die de regionale regering nog eens opriep de adviezen van de gezondheidsexperts te volgen. "De situatie in Madrid is gecompliceerd en houdt een ernstig risico in", waarschuwde Illa. "Er komen zware weken op ons af. Dit is een epidemiologische strijd tegen het virus, geen ideologische."

De conservatieve regionale regering van Madrid legde vrijdag het advies van de linkse federale regering naast zich neer om de hoofdstad zo goed als volledig in lockdown te plaatsen. Er golden al beperkingen op de bewegingsvrijheid van de inwoners van 37 wijken, en die werden vrijdag uitgebreid naar 45 wijken. Het centrumrechtse regiobestuur van Madrid wil niet al te drastisch te werk gaan, omdat het vreest voor de economische gevolgen van een nieuwe lockdown in en rond de Spaanse hoofdstad.

Opening van coronaproof evenementenplein in Kortrijk gaat niet door vanwege stormweer

Vanavond moest het eerste grote coronaproof evenementenplein in Kortrijk openen. Door het stormweer gaat dat echter niet door. "We kunnen de veiligheid niet garanderen", klinkt het. 

Ontdek meer over het coronaproof evenementenplein in onderstaand -eerder gepubliceerd- artikel

Premier Sophie Wilmès: "We hebben de maatregelen niet versoepeld, wel hebben we de onnuttige regels weggenomen"

Premier Sophie Wilmès (MR) hoort niet graag dat er na de Veiligheidsraad woensdag versoepelingen zijn aangekondigd, zo wou ze graag benadrukken in "De ochtend". "Woensdag hebben we de regels van de nauwe contacten versoepeld. Het enige punt dat mensen hebben onthouden: "We hebben de regels versoepeld". Dat is niet volledig correct. We hebben eerst en vooral de regels geharmoniseerd en de onnuttige regels weggenomen. Inderdaad, voor de sociale contacten hebben we gezegd dat we liever iets soepelere regels geven die gevolgd worden door de bevolking dan regels die te strikt zijn en door niemand gevolgd worden. Er zijn heel wat maatregelen die nog bestaan, en die zijn bij de strengste van Europa, dat moeten we goed beseffen. We zullen de situatie blijven monitoren en maatregelen nemen als dat nodig is."

Premier Sophie Wilmès over de zwijgstaking van virologen: "Gebruik ook tijd die je hebt in de media om basisregels te herhalen"

We leven in een democratie, er moet een debat zijn over de coronamaatregelen. Maar gebruik ook de tijd die je hebt in de media om de basisregels te herhalen.
Premier Sophie Wilmès (MR) in "De ochtend"

Meest gelezen