Direct naar artikelinhoud
AchtergrondFederale formatie

N-VA zet zomerakkoord met PS online: dit waren de krachtlijnen

Partijvoorzitters Paul Magnette (PS) en Bart De Wever (N-VA) werkten deze zomer een akkoord uit.Beeld EPA

Nu de laatste dagen van de formatie ingaan, lijkt N-VA nog een ultieme poging te doen om de Vivaldi-onderhandelingen te bemoeilijken: ze maakt haar vroegere akkoord met de PS bekend. Dat bericht Het Laatste Nieuws.

Een “communistisch manifest”. Zo noemde Open Vld-voorzitter Egbert Lachaert de startnota die PS, sp.a en N-VA samen hadden geschreven deze zomer. Ook cdH en CD&V konden zich erin vinden. Die ‘bubbel van vijf partijen’ werd onder meer door de kritiek van Lachaert nooit een bubbel van zes, waardoor de paars-gele formatiepoging strandde. Sindsdien staat N-VA aan de kant. Volgens de partij was de zogenaamde nota-De Wever-Magnette veel beter dan wat nu voorligt. En dus kiest ze ervoor om de laatste versie van haar akkoord met de PS, een akkoord voor twee jaar, integraal online te zetten. 

Wat blijkt uit die versie? De Wever en Magnette voorzagen een herfinanciering van de gezondheidszorg met een groeinorm van 2,5 procent per jaar, zo schrijft Het Laatste Nieuws. PS en N-VA waren het er ook over eens om de minimumpensioenen te laten stijgen naar 1.500 euro netto tegen 2024, maar over die timing en of het netto of bruto zou zijn was er nog geen akkoord met de andere partijen. Ook aan de Vivaldi-tafel is nog niet beslist over de timing en netto of bruto.

Belastingen

Wat betreft extra belastingen hadden PS en N-VA afgesproken om te kiezen tussen een meerwaardebelasting op aandelen of het herstellen van de effectentaks. Als zo’n meerwaardebelasting er kwam, dan moest het tarief (vandaag 30 procent op dividenden) wel naar omlaag. In de Vivaldi-startnota staat expliciet dat beide belastingen er niet komen, maar er wordt wel nog gekeken naar een bijdrage van de allersterkste schouders. 

‘De bubbel van 5 partijen’ was het eens over de geplande sluiting van vijf kerncentrales tegen 2025. Doel 4 en Tihange 3 zouden wel langer mogen blijven draaien, waarmee de kernuitstap de facto wordt uitgesteld. Bij de Vivaldi-coalitie blijft de kernuitstap allicht wel overeind, al geldt dat alleen als de bevoorradingszekerheid niet in het gedrang komt.

Hefboom

Net zoals bij Vivaldi wilden PS en N-VA dat er meer geld naar veiligheid en justitie zou gaan. Wat migratie betreft, zouden de regels voor gezinshereniging verstrengd worden. Er zouden nieuwe maatregelen komen om ervoor te zorgen dat een bevel om het grondgebied te verlaten beter opgevolgd wordt.

Conclusie? Uit de nota blijkt dat de socialisten veel extra uitgaven binnenhaalden, en dat gebruiken ze maar al te graag als hefboom tijdens de huidige onderhandelingen. Maar bij de financiering van al dat extra sociaal beleid kunnen toch vragen gesteld worden. “Na de crisis en de relance wordt een begrotingstraject van meerdere jaren ingezet”, staat te lezen in de nota, maar dat is het zowat. N-VA benadrukt dat het pas na de institutionele omwenteling, na 2 jaar besturen met de PS, echt mogelijk was om het budget te beheren. Die omwenteling haalde ze binnen en het is onder die voorwaarden dat ze ook instemde met extra budget voor de gezondheidszorg.