Vlaams Belang organiseert ‘protestrit’ tegen Vivaldi-regering: 5.000 auto’s verzamelen in Brussel

 ©  BELGA

Vlaams Belang houdt zondag een automeeting als protestactie tegen de Vivaldi-coalitie die in de steigers staat. Duizenden voertuigen reden in colonne naar de hoofdstad en verzamelden zich aan de Heizel. Op basis van de tellingen aan de vertrekpunten schat de partij dat er 10.000 aanwezigen zijn. “Het signaal van de Vlaming moet gehoord worden”, zegt partijvoorzitter Tom Van Grieken.

In elke Vlaamse provincie waren er vertrekpunten. Het moet een rustige automeeting worden, verklaarde Van Grieken zondagochtend. “Ik hoop dat er duizenden auto’s komen, maar het ist niet onze intentie om het verkeer te hinderen”, zegt hij. “We willen wel het signaal geven dat de Vlaming gehoord moet worden. Tijdens coronatijden kan dat op deze manier.”

De opkomst blijkt effectief erg groot. Op basis van de tellingen aan de vertrekpunten schat de partij dat er ruim 5.000 wagens aanwezig zijn, wat zou neerkomen op 10.000 aanwezigen. Dat zorgde hier en daar wel voor drukte op de snelwegen naar de hoofdstad, waar lange colonnes van met leeuwenvlaggen uitgedoste wagens reden. Op de Brusselse ring was er zelfs file aan de afritten naar de Heizel. Ondertussen zijn de mensen uit hun auto’s geklommen. Het grote merendeel van de aanwezigen draagt mondmaskers, van afstand houden is evenwel geen sprake.

Vlaams Belang manifesteert zondag tegen de Vivaldi-coalitie die in de stijgers staat. De coalitie van liberalen, groenen en socialisten, aangevuld met CD&V, noemt de partij “anti-democratisch en anti-Vlaams”.

“In 2024 rekenen we af”

“Op 26 mei 2019 heeft de Vlaming overwegend rechts gesteld, en nu krijgen ze een links beleid. Dat kunnen we niet tolereren”, aldus Van Grieken. “Dit is de grootste actie van het Vlaams Belang ooit. Hier zijn ook aanhangers van NVA, CD&V en andere partijen, dit is groter dan Vlaams Belang alleen. De kiezer heeft geoordeeld, en daaruit bleek dat de grootste partij NVA is en de grootste winnaar het Vlaams Belang. En dan kom je met een linkse regering, dat krijg je niet uitgelegd. In 2024 rekenen we daarmee af.”

Barbara Pas, fractieleider voor Vlaams Belang in de Kamer, haalde hard uit naar CD&V en Open VLD. “Het zogenaamde positieve Vivaldi-project is een links en belgicistisch belastingproject dat lijnrecht tegen het signaal van de Vlaamse kiezer ingaat”, klonk het. “Hun prioriteit ligt blijkbaar bij een genderevenwicht van de regeringspostjes… Het evenwicht tussen het regeerakkoord en wil van de Vlaamse kiezer was helaas veel minder belangrijk.” Dries Van Langenhove, Kamerlid van de Vlaams Belang-fractie, zei tijdens de actie dat ze “de paarsgroene particratie zullen bestrijden op elk front: in het parlement, op sociale media en op straat.”

Om 13 uur geeft Van Grieken een toespraak, nadien kan iedereen terug huiswaarts keren.

 ©  BELGA

 ©  BELGA

 ©  BELGA

 ©  BELGA

 ©  Photo News

 (evdg)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen