©  Walter Saenen

Sofie opent veganistische snoepwebshop: “De wereld is klaar voor snoep zonder gemalen luizen”

Antwerpen -

Er zijn steeds meer veganistische voedingsproducten te koop in onze winkels. Maar op het vlak van snoep, koekjes en chocolade hinkelen we nog ver achter sommige buurlanden aan. De Antwerpse Sofie Deheusch probeert daar sinds kort verandering in te brengen met haar webshop Holy Glory.

Patrick Vincent

Gasten in de studio van Sofie Deheusch (37) in Antwerpen moeten voorlopig even improviseren als ze een plekje willen om te gaan zitten. Overal staan dozen snoepgoed, tot op de zetels en de eettafel toe. Alleen haar bed is een dozenvrije zone. Sofie heeft net genoeg plaats voorzien om te manoeuvreren met haar rolstoel - ze is geboren met een zeldzame zenuwaandoening. Sinds kort bestiert ze vanuit haar woonplek in het hart van Antwerpen een snoepwebshop. Maar wel een speciale. Ze verkoopt alleen veganistisch snoep, dus zonder dierlijke ingrediënten. “Wat ik doe is uniek in de Benelux”, zegt ze trots.

Je zou je kunnen afvragen hoeveel dierlijks in pakweg een winegum of een fruitsnoepje zit. “Veel mensen weten niet dat snoepproducenten daar gelatine voor gebruiken en gemalen luizen, die kleur geven aan het snoep”, zegt Sofie, die al heel lang flexitariër was, maar pas sinds de vorige eindejaarsperiode voluit voor het veganisme ging.

 ©  Walter Saenen

“Ik besefte dat ik alleen nog maar dierlijke producten at uit egoïsme”, vertelt ze. “Terwijl wij die vandaag niet meer nodig hebben. Er zijn genoeg minstens even lekkere producten waarvoor geen dieren moeten lijden. En die omschakeling bleek ook goed te zijn voor mijn lichaam. In een half jaar ben ik van maat 46 naar maat 40 gegaan”, lacht ze.

Ze begon haar eigen foodblog ‘holyglory.be’ en engageerde zich in verschillende Facebookgroepen voor veganisten. Zo merkte Sofie dat er bij die steeds groeiende groep een nostalgische ‘honger’ was naar snoep, dingen die ze lekker vonden voor ze veganistisch werden. Ze ging op onderzoek uit en een wereld ging voor haar open. In landen als Duitsland en Engeland staan ze al veel verder dan hier. Een idee begon te rijpen. Door de coronacris was een winkel openen niet evident, maar een webshop kon wel. “Tussen het idee en de opening van de webshop lagen amper drie maanden”, vertelt Sofie, een geboren Nielse. Ze stak er haar eigen spaargeld in en kon haar bank tot een lening overtuigen met een solide businessplan. “Het ging verbazend vlot”, zegt ze. “Wellicht omdat ze zagen hoe goed ik mijn doelen had bepaald en hoe hard ik ervoor werk.”

Nachtjes doortrekken hoorde erbij om alles klaar te krijgen. En nu is ze vertrokken. “Voorlopig doe ik alles alleen vanuit mijn studio”, zegt Sofie. ”Maar ik ben wel ambitieus. Tegen januari wil ik ook fysieke verkooppunten bevoorraden. En later wil ik via een pop-upshop evolueren naar een permanente winkel. En waarom geen keten?” Ze lacht breeduit, zoals vaak tijdens ons gesprek. Nochtans heeft ze het niet makkelijk gehad. “Ik ben opgeleid tot maatschappelijk werkster, maar slaagde er niet in om een job te vinden in die sector, onder andere door mijn handicap. Dat begon steeds meer aan me te vreten, alleen thuis, met een beperkt sociaal netwerk. Ik kreeg depressieve buien. In die zin is deze nieuwe stap in mijn leven er ook een uit noodzaak. Ik wil het heft terug in handen nemen, heb er een hekel aan wanneer mensen me als een ‘dutske’ beschouwen.”

 ©  Walter Saenen

170 producten heeft ze in haar webshop, waarvan er een honderdtal ook glutenvrij is. En allemaal koosjer en halal. Ze laat ons proeven. De snoepjes doorstaan de smaaktest met glans. Van chips die in kokosolie worden gebakken in plaats van in dierlijk vet, over draculatanden op smaak gebracht door natuurlijke planten- en vruchtensappen tot veganistische versies van populaire repen als Snickers of Twix. “Die komen van het Engels bedrijf Go Max Go, dat als missie heeft al het snoep te ‘veganiseren’”, lacht Sofie, die ook snoeptaarten maakt voor verjaardagen en andere feesten.

Veganistisch snoep is iets duurder, maar dat probeert Sofie op te lossen met een puntensysteem. “Die tellen op bij elke bestelling, tot je recht hebt op een fikse korting.”

Soms denkt ze wel eens: ‘Waar ben ik aan begonnen?’ Vooral wanneer ze een doos van 15 kilo moet tillen. “Voor mij is dat niet zo evident. Maar ik leef nu al 37 jaar met deze beperking. Ik laat me er niet door weerhouden. Ik ben ondertussen ook een boek aan het schrijven over veganistisch koken. En wanneer mijn zaak groeit, zal ik ook andere mensen nodig hebben om samen te werken. Daar kijk ik nu al naar uit.”

De webshop is te vinden via: holyglory.be