Direct naar artikelinhoud
Reconstructie

‘We hadden al op verschillende legale manieren geprobeerd om haar vrij te krijgen’

Kristel A. en Mike G. trouwden in 2019 in de gevangenis.Beeld rv

De 24-jarige Mike G. die samen met twee kompanen een helikopter kaapt om zijn 27-jarige vrouw, die verdacht wordt van moord, uit de gevangenis te halen: het leest als een Hollywood-scenario, maar het gebeurde echt. 

Vrijdagmiddag steeg de helikopter op in de luchthaven van Antwerpen. Onder bedreiging van een wapen dwongen ze de pilote richting de vrouwenafdeling van de gevangenis van Vorst te vliegen, om Mikes vrouw te bevrijden. Het liep niet zoals gepland, de daders vluchtten maar werden gevat.

“Ik zal op haar blijven wachten. Zelfs al duurt het dertig jaar voor ze vrijkomt”, vertelde Mike G. (24) uit Tongeren aan Het Laatste Nieuws nadat hij op 26 november vorig jaar in de gevangenis was getrouwd met Kristel A. (27).  Kristel A. zit sinds 2018 in de gevangenis op verdenking van moord op haar ex en is intussen doorverwezen naar assisen. Mike had een enkelband wegens drugsfeiten en moest voorwaarden naleven. Veel geduld had Mike G. niet. “Liefde vindt altijd een weg”, moet de man gedacht hebben toen hij een jaar later twee kompanen optrommelde voor een helikoptervlucht langs de gevangenis waar zijn vrouw zat.

De gevangenis was alvast al gealarmeerd, dankzij Mike G. Die zou hen gebeld hebben met de boodschap dat ze gingen “overvliegen voor een reportage”. Mike G. en twee kompanen, Yenthe P. (18) uit Tongeren en Dennis L. (22) uit Lanaken, trokken donderdag al met de trein richting Brussel, waar ze overnachtten in een hotel. Volgens een van de verdachten zou Mike voor alles betaald hebben. De dag erna namen ze een taxi richting de luchthaven van Antwerpen, voor de vlucht die ze geboekt hadden bij een helikopterbedrijf uit Halle.

De 36-jarige pilote wachtte de drie mannen op, waarna ze om 14.57 uur opstegen. “Zo’n fotovlucht is een standaardvlucht voor het bedrijf. Tijdens de vlucht beslis ik wat we kunnen en mogen”, zegt de pilote, die anoniem wenst te blijven. 

Hun eerste stop boven Brussel is het Koning Boudewijnstadion en het Atomium, waar ze om 15.10 uur uur enkele foto’s maken. Erna staat de basiliek in Koekelberg op het programma.

Maar hun toeristische radar blijkt niet zo goed te werken, ze willen even boven de gevangenis van Vorst en de vrouwenafdeling vliegen. Na een tiental minuten besluiten ze hun tocht voort te zetten richting het Kasteel van Gaasbeek en het provinciedomein van Huizingen. Ook de Leeuw van Waterloo mocht niet ontbreken op hun dagtripje.

Toen ze om 16 uur terugkeerden naar Brussel, sloeg de sfeer om. Boven het justitiepaleis van Brussel haalde Mike G. een handvuurwapen boven. Volgens een van de verdachten ging het om een airsoftwapen. De pilote werd bedreigd en gedwongen naar de vrouwenafdeling van de gevangenis van Vorst te vliegen. 

Mike G. kaapte de helikopter om te proberen zijn vrouw Kristel A. uit de gevangenis te bevrijden.Beeld rv

“Ze wilden dat ik op de binnenkoer landde”, zegt de pilote. “Ze dachten dat die groot genoeg was. Ze begrepen echter niet dat er te veel obstakels stonden en dat er een groot risico was om te crashen.”

Er ontstond een schermutseling in de helikopter. Twintig minuten lang cirkelde het toestel boven de gevangenis, maar de pilote bleef weigeren te landen. 

Er ontstond paniek, het plan leek mislukt. Op de binnenkoer werd even gezwaaid naar de helikopter, meer niet. Ze besloten te vluchten en vlogen naar de carpoolparking op de N80 in Landen. “Ik moest ze afzetten in een wei in de buurt”, zegt de pilote. Daar had de gijzelaar een motorfiets klaarstaan, waarmee hij zijn auto ging oppikken en de twee anderen ophaalde.

De federale gerechtelijke politie van Antwerpen arresteerde zaterdagavond drie verdachten, alsook de 50-jarige adoptievader van Mike G. “Mijn cliënt erkent dat hij effectief zijn vrouw wou bevrijden”, zei zijn advocaat Tom Van Overbeke. “Hij was ten einde raad. We hadden al op verschillende legale manieren geprobeerd om haar vrij te krijgen.” Volgens de advocaat van Dennis L. waren de andere twee niet op de hoogte van het plan, zij wilden enkel foto’s nemen.

De vier verdachten verschenen voor de onderzoeksrechter in Antwerpen. Die besliste de drie jonge mannen aan te houden; de 50-jarige adoptievader is vrijgelaten onder voorwaarden.