Zoutzuurlek bij Tessenderlo Chemie Ham

Bij Tessenderlo Chemie langs de Bergstraat in Ham is woensdagvoormiddag even een wolk HCL of zoutzuurgas gelekt. Het lek ontstond door een elektriciteitspanne in het bedrijf. “In eerste instantie hebben we aan de omwonenden gevraagd om ramen en deuren te sluiten,” legt woordvoerster Hellen Smeets uit. “Meteen zijn we begonnen met het uitvoeren van metingen.”

ToRo

Ook het scheepvaartverkeer op het Albertkanaal werd preventief stil gelegd. Al snel bleek dat er effectief zoutzuur in de lucht hing. Die bevindt zich vooral boven het bedrijventerrein zelf. “De meetwaarden waren bovendien erg laag”, aldus kapitein Bert Ceysssens van brandweerzone Zuid West Limburg. “Het is mogelijk dat in de buurt nog een geurhinder waar te nemen is, maar schadelijk is se concentratie zeker niet.”

Door het incident gaf de brandweer nv De Scheepvaart het advies om het scheepvaartverkeer op het Albertkanaal tijdelijk stil te leggen. Rond kwart voor één kon het scheepvaartverkeer weer op gang komen.

Op dit moment is het lek weer onder controle, en heeft het bedrijf opnieuw elektriciteit. Bij het incident raakte niemand gewond.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer