Crisiscentrum hoopt op ‘nieuwe plateaufase’

Het crisiscentrum spreekt van ‘een bemoedigend signaal’ nu de stijging van het aantal nieuwe besmettingen met het coronavirus is afgenomen. ‘We zien dat de stijging minder uitgesproken wordt, waardoor we mogelijk lijken te evolueren naar een nieuwe plateaufase’, zegt viroloog Steven Van Gucht.

Tussen 18 en 24 september werden per dag gemiddeld 1.551 nieuwe besmettingen met het coronavirus geregistreerd. Dat zijn er nog 17 procent meer dan de zeven dagen ervoor, wat een veel minder uitgesproken stijging is dan een week geleden. ‘Dat is een bemoedigend signaal. Het toont opnieuw aan dat we met zijn allen het verschil kunnen maken. De sleutel ligt in elk van onze handen. Laten we de gouden regels dan ook goed naleven’, aldus Van Gucht.

Daling merkbaar

Yves Van Laethem van Sciensano gaf aan te hopen dat er na dat plateau zo snel mogelijk een daling volgt. Uit de cijfers blijkt alvast dat de dag met het grootste aantal besmettingen vorige maandag was, met 2.187 nieuwe gevallen. Sinds woensdag is er een daling merkbaar. Vanaf vrijdag zijn nog maar gedeeltelijke resultaten bekend.

Bij de kinderen onder de 10 jaar is er nu al een daling van het gemiddelde merkbaar. Bij die schoolgaande kinderen is er dus geen probleem, zegt Van Laethem.

In de andere leeftijdscategorieën is er wel nog een stijging genoteerd. ‘Dat is in het bijzonder het geval bij de 70-plussers, waar de toename beduidend hoger ligt dan het nationale gemiddelde’, waarschuwt Van Gucht. Er is in die leeftijdscategorie sprake van een stijging van 42 procent.

Brussel

De stijging is wel nog in alle provincies te merken, maar verschilt onderling heel sterk: van 7 procent in Limburg tot 54 procent in Namen. In absolute cijfers zijn telt het Brusselse Gewest het meeste besmettingen, ‘hoewel de snelheid van de toename ook hier lijkt af te nemen’, aldus Van Gucht. ‘Het gaat om een stijging van 11 procent in vergelijking met de week ervoor. We komen van toenames van 75 procent. De stijgingscurve lijkt minder steil te zijn, ook in Brussel’.

Toch blijft het aandeel positieve tests er hoog. Van de vorige week afgelegde tests was gemiddeld zo’n 10 procent positief. Dat is twee keer meer dan het Belgische gemiddelde, merkt Van Gucht op.

Ziekenhuizen

In ziekenhuizen is er ook nog sprake van een stijging, maar er is geen capaciteitsprobleem. 135 patiënten verblijven op een afdeling intensieve zorg, terwijl er momenteel 300 bedden beschikbaar zijn voor covid-19-patiënten. In noodgevallen kunnen dat er 2.000 worden.

In sommige Brusselse ziekenhuizen is het wel al druk, maar volgens Van Gucht is het de bedoeling om de patiënten zo snel mogelijk te spreiden, zodat de normale werking van die ziekenhuizen niet in het gedrang komt.

Horeca

In Brussel is dit weekend beslist om het sluitingsuur voor cafés en restaurants te vervroegen tot 23 uur. Volgens Van Gucht is het wel degelijk zo ‘dat sommige clusters zijn ontstaan door bezoek aan horeca’. Voor welk percentage van de besmettingen die verantwoordelijk zijn, is niet duidelijk. ‘Maar het is zo dat er af en toe clusters zijn vastgesteld’.

Als reden voor het vervroegen van het sluitingsuur wijst Van Gucht erop dat mensen die laat op de avond meer gedronken hebben ‘minder gevoel voor risico’ hebben, en de regels daardoor minder goed opvolgen. ‘Maar het is niet de bedoeling dat mensen in een privéomgeving gaan nafeesten, daar zou het risico nog groter kunnen zijn dan in de gecontroleerde omgeving van een bar.’

(wle)