Direct naar artikelinhoud
Coronavirus

Langverwachte corona-barometer komt er morgen (of het is de schuld van de experts)

Premier Sophie Wilmès.Beeld EPA

De befaamde barometer met kleurcodes, die de coronamaatregelen beter moet afstemmen op de geldende situatie, is bijna klaar en zou morgen gelanceerd moeten kunnen worden. Dat heeft premier Sophie Wilmès (MR) zaterdag gezegd op Radio 1. ‘Het is de politiek die uiteindelijk beslist over het al of niet lanceren ervan, en op welk tijdstip dat gebeurt’, reageert Tom Auwers, voorzitter van de adviesgroep Celeval.

Ook gisteren viel bij het kabinet-Wilmès te horen dat een uitrol morgen nog steeds de betrachting is. Maar: “Alles hangt af van Celeval, wij kunnen alleen maar vragen”, werd daar een slag om de arm gehouden. Wilmès wachtte afgelopen weekend dus zelf nog op concreet advies van de experts. “Die zijn zeer druk bezig”, verzekerde Tom Auwers, topman bij de FOD Volksgezondheid en voorzitter van de adviesgroep die met het nieuwe plan moet komen. “Of de barometer er dinsdag zal zijn? Het is de politiek die uiteindelijk beslist over het al of niet lanceren ervan, en op welk tijdstip dat gebeurt.” Als de barometer er morgen toch niet komt, dan is dat enkel, omdat Celeval niet op tijd klaar geraakt is, zegt een anonieme bron in de adviesraad. Het toont hoe gretig de politiek is om zo snel mogelijk met de nieuwe houvast te komen.

Tegendraads

Binnen de expertengroep blijft ondertussen onenigheid heersen, onder meer in de hand gewerkt door de ‘tegendraadse’ gezondheidseconoom Lieven Annemans. Die zou pleiten voor tien vaste nauwe contacten én in het comité de aanwezigheid van een tweede golf blijven ontkennen. Zelf wenste hij dit weekend niet te reageren. Een andere bron binnen Celeval benadrukt dat de samenstelling en werking van het orgaan dringend herbekeken moeten worden. Om maar te zeggen: het loopt er niet echt op wieltjes.

Ook voor viroloog Steven Van Gucht (Sciensano) is het belangrijk dat er snel een plan komt op basis van infectiedrempels. “Het op papier zetten is één, maar het moet nadien natuurlijk ook gedragen worden. Opdat het systeem ook effectief door iedereen zou worden gevolgd, is voldoende voorafgaand overleg nodig, onder meer met de verschillende regio's.” Beter goed dan snel, dus. “In afwachting hoeven we ook niet op het plan te blijven zitten wachten - kijk naar de maatregelen die Brussel dit weekend heeft doorgevoerd.”