Democraten staan voor schier onmogelijke opdracht om Amy Coney Barrett uit Hooggerechtshof te houden

De beslissing van president Trump om rechter Amy Coney Barrett (48) voor te dragen als kandidaat-opperrechter ter vervanging van Ruth Bader Ginsburg is vanuit strategisch oogpunt een schot in de roos. Iedereen is het erover eens dat het bijna onmogelijk is om haar benoeming tegen te houden.

Toen de nieuwskanalen haar zaterdag filmden wanneer ze samen met haar man en haar kroostrijk gezin in een Honda Odyssey-minivan stapte, om de reis van South Bend (Indiana) naar Washington te maken, tweette iemand: ‘Good luck, Democrats‘.

Met de diepe wonde die de benoeming van Brett Kavanaugh in 2018 in de Amerikaanse samenleving sloeg nog vers in het geheugen, staan de Democraten vandaag voor een veel moeilijkere opgave. En dat weten ze.

Good luck inderdaad, om tijdens de hoorzittingen de geloofwaardigheid van iemand onderuit te halen die in gerechtelijke kringen door vriend en vijand als ‘uiterst capabel’ wordt omschreven. Ze is ondertussen ook nog even moeder van een ‘modelgezin’ met 7 kinderen. 

Barrett is uitgesproken antiabortus 

Een vaak gehoorde kritiek op mensen die tegen abortus zijn, is dat mocht elke van die mensen een kind adopteren er minder miserie op de wereld zou zijn. Wel, Coney Barrett en haar man adopteerden er twee, van Haïtiaanse afkomst. Haar jongste dochter lijdt aan het syndroom van Down.

Ook Barretts diepchristelijke geloof aanvallen lijkt off-limits

Dat in een land waarover de Franse politicus Alexis de Tocqueville in 1831 al schreef ‘dat het christendom zelf een voldongen, onweerstaanbaar feit is, waartegen geen aanvallen worden ondernomen en dat geen verdediging behoeft‘.

Blijft over: de gezondheidszorg

Verwacht wordt dat de Democraten hun aanvallen zullen focussen op Barretts vermeende standpunt inzake de Amerikaanse gezondheidszorg, omdat dit ertoe zou leiden dat ‘miljoenen Amerikanen hun ziekteverzekering worden ontnomen middenin een pandemie’.  Ze baseren die stelling op een kritiek die Barrett schreef op een door opperrechter John Roberts ingenomen standpunt inzake de zogenaamde ‘Affordable Care Act’. 

De hoorzittingen zouden op 12 oktober van start gaan om rond 26 oktober in de Senaat te worden gestemd, een volle week vóór de presidentsverkiezingen. Zoals het er vandaag voorstaat, lijkt de benoeming van Barrett een gelopen race.

Meer