Amazon One maakt van uw hand een kredietkaart

Betalen met uw handpalm, binnenkort kan in het in de Amazon Go-winkels in Seattle. Met een eigen ‘handpalmsignatuur’ hoopt Amazon de privacygevoelige gezichtsherkenning te doen vergeten.

In de fysieke winkels van Amazon in Seattle loopt de komende tijd een experiment met Amazon One. Dat is de dienst die een soort biometrische scan maakt van uw handpalm en die connecteert met uw betaalkaart. Daarmee kan u betalen in de winkel.

Palmtechnologie

Het project van Amazon werd al gepatenteerd in 2019, het was dus een kwestie van tijd eer het ook echt in de winkel landde. De komende maanden wordt het project ook uitgerold in de andere winkels van Amazon. Uiteindelijk moeten er ook andere klanten worden gezocht, het aantal fysieke winkels van Amazon is te beperkt om het rendabel te maken.

Dat wil niet zeggen dat u meteen overal met uw handpalm zal betalen, maar het is wel een relatief eenvoudige manier om mensen te identificeren zonder ook hun privacy te schaden.

Stadiums

‘We geloven dat Amazon One brede toepassingsmogelijkheden heeft buiten onze winkels en dus zijn we ook van plan om de dienst aan te bieden aan derde partijen, zoals winkels, stadiums en kantoorgebouwen. Zo kunnen meer mensen genieten van het gebruiksgemak van Amazon One’, zegt Dilip Kumar, het hoofd van fysieke winkels, op de blog van Amazon.

‘Een reden om voor handpalmen te kiezen is dat ze iets privater zijn dan sommige biometrische alternatieven. Je kan de identiteit van een persoon niet bepalen door gewoon naar hun hand te kijken’, legt Kumar uit. ‘Het vraagt ook een expliciete, bedoelde beweging over het toestel om het te gebruiken.’

Amazon One zal hardware gebruiken die uw hand scant en dan zal een algoritme het bekijken en encrypteren. U heeft er geen Amazon-account voor nodig, enkel een telefoonnummer en kredietkaart. U kan zelf de gegevens verwijderen op de site van Amazon.

Meer