Koen Broos.BE

1 vrouw maakt kans op de Boekenbon Literatuurprijs, Vlaanderen scoort goed met 2 op 5 genomineerden

De shortlist voor de Boekenbon Literatuurprijs, een van de belangrijkste literaire prijzen in het Nederlandse taalgebied, werd vanmiddag bekendgemaakt. Charlotte Van den Broeck neemt het op tegen haar mannelijke collega's Stephan Enter, Oek de Jong, Marcel Möring en Koen Sels. 

Auteurs zien het niet graag als een wedstrijd, maar ook bij een literaire prijs horen lijstjes. Vooral het verschil tussen Vlamingen en Nederlanders is vaak voer voor discussie. Twee Vlamingen werden begin deze maand geselecteerd voor de longlist van de Boekenbon Literatuurprijs. Zij prijken opnieuw op de shortlist, die vanmiddag door de voorzitter van de Stichting Jaarlijkse Literatuurprijs voor Fictie en Non-fictie werd bekendgemaakt.

Zo kreeg Charlotte Van den Broeck lof voor "Waagstukken", waarin ze 13 tragische verhalen over architecten bundelde. Ook Koen Sels werd genomineerd, met "Gloria", waarin hij de eerste jaren van z'n eigen dochter beschrijft.

Zij nemen het 12 november op tegen drie collega's uit Nederland. De jury zette de romans "Pastorale" van Stephan Enter, "Zwarte schuur" van Oek de Jong en "Amen" van Marcel Möring op de shortlist.

De bekendste auteur uit de longlist, Herman Koch, maakt dus geen kans meer op de Boekenbon Literatuurprijs. Nog opvallender is het feit dat Charlotte Van den Broeck als enige vrouwelijke auteur door de jury werd overgehouden uit de oorspronkelijke selectie. 

Boekenbon Literatuurprijs?

Ook al is het een van de meest prestigieuze en belangrijkste prijzen die een Nederlandstalige auteur kan winnen, de naam van de prijs kan verwarrend in de oren klinken. Een korte geschiedenis.

In 1986 maakte winkelketen AKO bekend dat ze een literaire prijs wilde uitreiken. De AKO Literatuurprijs werd sinds 1987 tien keer uitgereikt, onder anderen aan Brigitte Raskin voor "Het koekoeksjong". De prijs werd daarna gesponsord door de Belgische Generale Bank, waardoor de prijs een eerste keer van naam veranderde: Generale Bank Literatuurprijs.

Van 2000 tot 2014 werd dat weer AKO Literatuurprijs. Daarna nam de online boekenwinkel ECI het stokje 3 jaar over en spraken we van de ECI Literatuurprijs. Daarna vervelde de prijs tot de BookSpot Literatuurprijs, die ook weer drie keer werd uitgereikt. Sinds dit jaar is de hoofdsponsor (opnieuw) veranderd en spreken we van de Boekenbon Literatuurprijs

De prijs maakt geen onderscheid tussen fictie en non-fictie en is nog steeds 50.000 euro waard. Daarom wordt het de belangrijkste literatuurprijs in Vlaanderen en Nederland genoemd, naast de Libris Literatuur Prijs.

Bekijk hieronder het gesprek met Charlotte Van den Broeck in "De afspraak", bijna 1 jaar geleden:

Videospeler inladen...

Meest gelezen