Na storm Odette: strand bezaaid met duizenden lekkende flessen motorolie uit … 1966

Strandjutter Aäron Fabrice de Kisangani vond in 2018 al aangespoelde flessen van British Petroleum. © Aäron Fabrice de Kisangani

De Panne/Koksijde -

Het strand tussen Oostduinkerke en Duinkerke ligt bezaaid met flessen motorolie en remvloeistof van British Petroleum (BP). In 2018 spoelden precies dezelfde flessen aan. Nu zijn het er een pak meer. “Er liggen minstens duizend flessen”, zegt strandjutter Aäron Fabrice de Kisangani.

Saskia Meysman

“Zo’n 54 jaar geleden moet er een container met motorolie in de Noordzee zijn beland. Toen spoelden op het Nederlandse Waddeneiland Texel al een duizendtal dezelfde flessen aan, uit het jaar 1966. Ook in latere jaren werd er dergelijk afval gevonden op de Nederlandse stranden.” (Lees verder onder de foto)

De stranden liggen bezaaid met flessen motorolie en remvloeistof.

Na storm Odette van dit weekend, spoelden langs de strandlijn tussen Oostduinkerke en Duinkerke vele honderden flessen aan. “Ik vermoed dat de container waarin ze zich bevonden, ondertussen volledig is doorgeroest. Storm Odette heeft de schade waarschijnlijk nog groter gemaakt, waardoor de flessen komen bovendrijven en door de stroming op het strand belanden”, zegt Aäron. “Ik heb een honderdtal van die flessen meegenomen en samen met het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen (KBIN) onderzocht. Hopelijk kunnen we aan de hand van de fauna die zich erop bevinden de exacte locatie van de container bepalen, zodat die leeggemaakt kan worden. Heel wat flessen lekken, waardoor er olie en remvloeistof op het strand én dus in zee terechtkomt. Ik wil de kustgemeenten dan ook oproepen om deze zo snel mogelijk te verwijderen. In Noord-Frankrijk en De Panne is men daar al mee bezig.”

Sommige flessen lekken, waardoor er motorolie en remvloeistof op het strand én dus in zee terechtkomt.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen