Staatshoofd Koeweit overleden op 91-jarige leeftijd

Emir Sabah Al Ahmad Al Jaber, de leider van de oliestaat Koeweit, is overleden. Dat maakt het Koeweitse paleis maandag bekend. Over de aard van het overlijden wordt geen verdere informatie verstrekt.

De emir werd 91 jaar en de verwachting is dat hij opgevolgd wordt door zijn 83-jarige halfbroer, kroonprins Nawaf al Ahmad Al Sabah. Hij zou de oudste emir ooit zijn aan het begin van zijn legislatuur.

Er werd niet gespecifieerd waar, wanneer of hoe Al Jaber overleden is, maar in juli moest hij al eens opgenomen worden in het ziekenhuis voor een onbekend medisch probleem, waarna hij naar de VS werd gebracht voor de rest van de behandeling. Sindsdien staat de kroonprins de facto aan het roer.

Buitenlandse Zaken

Al Jaber was de 15de leider in de Sabah-dynastie, die teruggaat tot 1752, en was de vijfde emir sinds Koeweit een zelfstandige staat is. Tot 1961 werd het land gecontroleerd door het Verenigd Koninkrijk. Hij was minister van Buitenlandse Zaken van 1963 tot 2003. In 2006 werd hij emir. Hij stond bekend om zijn diplomatieke inspanningen in de regio.

De gooi naar de macht van Al Jaber ging niet zonder slag of stoot. Toen emir Jaber Al Ahmad Al Jaber Al Sabah overleed in januari 2006, kwam eerst kroonprins Saad Al Abdullah Al Salim Al Sabah op de troon terecht. Dat maakte Sabah Al Ahmad Al Jaber de kroonprins, maar op 23 januari, negen dagen later, legde Al Sabah zijn functie al neer om gezondheidsredenen, waarna Al Jaber de nieuwe emir werd.

Meer