Direct naar artikelinhoud
FormatieUpdate

Onderhandelaars gaan wellicht de nacht in: Vivaldi-partijen moeten nog laatste knopen doorhakken

Onderhandelaars gaan wellicht de nacht in: Vivaldi-partijen moeten nog laatste knopen doorhakken
Beeld BELGA

De zeven partijen die een nieuwe federale regering willen vormen, vergaderen dinsdagavond laat nog steeds over de begroting. Het ziet er steeds meer naar uit dat er opnieuw nachtwerk aan te pas zal komen. 

en

Het begrotingswerk is het sluitstuk van het regeerakkoord. CD&V, liberalen, socialisten en groenen moeten het eens raken over hoeveel middelen ze willen uittrekken voor nieuw beleid en hoe die verdeeld moeten worden. De mogelijkheden zijn beperkt omdat de coronacrisis sowieso al zorgt voor een aanzienlijk begrotingstekort voor dit en volgend jaar.

Lees ook

Vivaldi worstelt met zijn slotakkoord, schreef deze krant eerder op dinsdag. En dat heeft vooral met geld te maken. De partijen moeten hun plannen – die samen bijna 11 miljard euro kosten – drastisch bijstellen om de begroting niet te laten ontploffen.

De coformateurs Paul Magnette (PS) en Alexander De Croo (Open Vld) hebben - na overleg met de partijen afzonderlijk - een synthesenota gemaakt. Dinsdagmorgen zijn de partijen opnieuw bijeengeweest om die nota te bespreken. Daarna organiseerden de coformateurs opnieuw gesprekken met de partijen afzonderlijk om zo het begrotingswerk stukje bij beetje bij de schaven. Net als de voorbije dagen sijpelt er inhoudelijk maar weinig informatie naar buiten.

Indien de regering op 1 oktober uit de startblokken wil schieten, dan moeten de onderhandelaars er spoed achter zetten. De begroting afkloppen is één ding, nadien worden alle teksten traditioneel nog eens grondig tegen het licht gehouden, wat ook enige tijd in beslag neemt. Daarnaast moet er nog een discussie volgen over de casting, dus wie premier wordt en welke partij welke bevoegdheden krijgt. En de partijcongressen moeten nog het licht op groen zetten. Donderdag staat de regeringsverklaring geprogrammeerd. Omwille van corona uitzonderlijk in het Europees parlement, waar meer plaats is. De dagen nadien volgt het debat en de vertrouwensstemming.