Christiane Maes, met lichtblauwe jas, met een aantal van de buren die het niet zien zitten dat dit steegje de in- en uitrit wordt tot een grote ondergrondse parking.  © jaa

Bakkerij maakt plaats voor 15 flats: “Al die auto’s door dit steegje? Daar komen accidenten van”

Wommelgem -

Negen maanden nadat Dirk Soontjens zijn oven heeft stilgelegd, zijn er concrete plannen voor de sloop van zijn bakkerij op de hoek van de Smisstraat en Hoevenstraat. De vijftien appartementen die Cogghe & Co er in de plaats wil zetten, stoten op verzet bij buurtbewoners. “Al die auto’ s door dit steegje? Daar gaan accidenten van komen”, vreest Christiane Maes.

Jan Auman

Zondag 29 december 2019 stonden Dirk en Hilde Soontjens nog een laatste keer om drie uur op om hun oven vol te stoppen en wat later de winkelrekken te vullen met vers gebakken lekkers. Met de sluiting van Soontjens verloor Wommelgem zijn allerwarmste bakker, want Dirk (55) werkte zomer en winter in korte broek.

Bakker Dirk Soontjens een jaar geleden, toen hij nog in zijn bekende outfit nog elke dag aan de oven stond in Wommelgem.  ©  jaa

Na de sluiting stond de bakkerij een tijdlang over te nemen, maar dat is niet gelukt. Intussen heeft de bakker op rust, die in Massenhoven nog wel zijn voormalige meestergast Berten Van den Bergh bijstaat in diens bakkerij, een overeenkomst gesloten met lokale bouwonderneming Cogghe & Co. Slaagt die er in om een vergunning te bemachtigen voor vijftien nieuwbouwappartementen, dan wordt de site verkocht en lijkt het broodje van Dirk en Hilde pas echt gebakken, in figuurlijke betekenis.

Zover is het nog niet. Momenteel loopt het openbaar onderzoek in het kader van de vergunningsaanvraag. Peter Sels, zaakvoerder van Cogghe & Co, is in de wolken met het ontwerp van architecte Ilse Konings uit Essen.

“Zij tekende een L-vormig gebouw in op de hoek van de Hoevenstraat en Smisstraat”, aldus Sels. “Dat komt in de plaats van de bakkerij, die we zullen afbreken. Door de wijze van inplanting zal het vlakbij gelegen rondpunt meer ‘lucht’ krijgen. Het dorp krijgt een aantrekkelijke toegangspoort. Vanzelfsprekend is wooncomfort verzekerd en dat op een topligging.”

Bakkerij Soontjens staat al tien maanden leeg. Het ziet er naar uit dat ze gesloopt zal worden om plaats te maken voor een project met vijftien appartementen, al is er voorlopig nog geen vergunning.  ©  jaa

Begankenis

“Wij hebben helemaal niks tegen bakker Soontjens en het principe dat de oude bakkerij wordt vervangen door appartementen”, vertelt Christiane Maes, die om de hoek aan de Echelveldstraat woont. “Wij vrezen echter mobiliteitsproblemen. De in- en uitrit van de ondergrondse parkeergarage voor twintig voertuigen is voorzien langs deze erg smalle buurtweg waarlangs de garages en tuinen van de huidige bewoners liggen. Daar komen ook nog twee bovengrondse plaatsen.”

Christiane Maes, Jean-Pierre Corveleyn en minstens een tiental andere ‘buren’ wijzen op de staat van dat ‘steegje’ dat plots de status zou krijgen van toegangsweg. “Meet maar na. Die is nog geen drie meter breed en echt niet geschikt om plots zoveel verkeer te slikken. Kinderen van de vlakbij gelegen school De Boomgaard passeren langs de uitrit op de Luitenant Karel Caluwaertstraat. Het wordt hier een veel te drukke begankenis”, voorspellen ze.

Buurman Jean-Pierre Corveleyn toont één van de kritische punten: de locatie voor de geplande uitrit en een om de hoek gelegen bovengrondse garage.  ©   jaa

Geen besliste zaak

De buren hebben al een petitie klaar en zijn zinnens ook een officieel bezwaarschift te bezorgen aan de gemeente. Daar houdt schepen van Ruimtelijke Ordening Ludo Neyens (Open Vld) zich nog op de vlakte. “We zullen alle bemerkingen met aandacht lezen, beoordelen en vervolgens een beslissing nemen. Dat we alle aanvragen van Cogghe & Co zomaar zouden goedkeuren omdat ze in Wommelgem gevestigd zijn, slaat natuurlijk nergens op. Wij bepalen wat er wel en niet kan in deze gemeente, niet welk bedrijf dan ook”, aldus Neyens.

Peter Sels wil met de buren in dialoog gaan, maar een inrit tot de parking via de Hoevenstraat, ziet hij niet meteen als een goed alternatief. “En niet omdat we dan minder appartementen zouden kunnen bouwen. Specialisten van de gemeente hebben ons de ontsluiting via de steeg zelf aangeraden omdat we op die manier het nabijgelegen rondpunt niet nog meer zullen belasten”, aldus Sels.

Het ontwerp van Ilse Konings voor Cogghe & Co, dat mogelijk uitgevoerd wordt op de plek waar nu nog de lege bakkerij van Dirk Soontjens staat.  ©  Ilse Konings