Direct naar artikelinhoud
LivestreamDebat Trump-Biden

Bekijk hier het eerste debat tussen Donald Trump en Joe Biden. Waar moet u op letten?

Donald Trump en Joe Biden.Beeld AFP

Donald Trump en Joe Biden hebben deze nacht voor het eerst de degens gekruist tijdens een verkiezingsdebat.

UPDATE

Het debat is afgelopen. Het ging over grote onderwerpen, maar die verzandden vaak in gehakketak en persoonlijke verwijten. Biden had grote moeite om zich in een verwarrende anderhalf uur te verweren tegen de agressieve Trump.

- Volg alle ontwikkelingen omtrent het debat in de verkiezingen in deze liveblog.

- Lees nu de analyse: Biden en Trump laten kijker verward achter na verbale bokswedstrijd

Waar en wanneer kan ik het debat volgen?

Het eerste presidentieel debat begon dinsdagavond om 21.00 uur Amerikaanse tijd, woensdagochtend 03.00 uur in België. 

Het gesprek van anderhalf uur werd niet onderbroken door reclames en was live te bekijken via alle grote Amerikaanse nieuwszenders en ook hierboven via de livestream van De Morgen.

Waar gaat het debat over? 

Gedurende 90 minuten gingen Trump en Biden in Cleveland (Ohio) met elkaar in gesprek over zes thema's, waarvoor dus elk circa 15 minuten stonden ingepland. De debatleider is Fox-anchorman Chris Wallace, zei vooraf dat hij zo ‘onzichtbaar mogelijk’ wilde zijn tijdens het gesprek.

De gesprekonderwerpen: (1) de keuze voor een nieuwe rechter voor het hooggerechtshof, (2) de aanpak van de coronacrisis, (3) de economische recessie, (4) raciale protesten en het daarmee gepaard gaande geweld, (5) de integriteit van de verkiezingen (wordt er gefraudeerd?) en (6) de politieke ervaring van beide kandidaten. 

Waar moet je op letten?

Na vier jaar een dagelijkse dosis Donald Trump weet de wereld wel wat voor vlees ze met de Amerikaanse president in de kuip heeft. Wat dat betreft zal het debat geen verrassingen opleveren. 

Maar wie is Joe Biden? Wat wordt zijn strategie tegen het geweld van Trump? Politieke plannen heeft hij genoeg, maar win je daarmee een tweegevecht tegen iemand die vol in de aanval zal gaan? Lees hier onze voorbeschouwing op het debat: De brave Biden moet zich staande houden tegen Trump, de kooivechter.

Als het allemaal begint te duizelen, staan hier nog eens de tien belangrijkste standpunten van Trump en Biden op een rij.

Is er nog tijd voor revanche?

De kandidaat die het slechtst presteert heeft de mogelijkheid op revanche tijdens het tweede verkiezingsdebat op 15 oktober in Miami (Florida) of tijdens het slotdebat op 22 oktober in Nashville (Tennessee). De vicepresidentskandidaten Mike Pence en Kamala Harris debatteren met elkaar op 7 oktober.

Meer lezen over de Amerikaanse verkiezingen?

Voorbeschouwing eerste  presidentieel debat: De brave Biden moet zich staande houden tegen Trump, de kooivechter.

De onthulling dat  Trump in 20 jaar tijd weinig of helemaal geen belasting betaalde kan wel eens een lastig thema voor Trump worden tijdens het eerste presidentieel debat met Biden.