Grondstoffensector in Afrika grootste bron van illegale kapitaalvlucht

Afrikaanse landen verliezen door illegale kapitaalvlucht jaarlijks een vermogen van ongeveer 88,6 miljard dollar. Dat blijkt uit een rapport van de United Nations Conference on Trade and Development (Unctad). Het verlies komt overeen met 3,7 procent van de totale economische productie van het continent.

Wanneer deze praktijken zouden kunnen worden beteugeld, zou Afrika volgens de studie in staat kunnen zijn om een aantal belangrijke doelstellingen te realiseren.

Daarbij wordt erop gewezen dat de Sub-Sahara tegen eind dit decennium een bedrag van 2.400 miljard dollar nodig heeft om de gevolgen van de klimaatverandering te kunnen aanpakken. De helft van dat bedrag zou volgens de Unctad door de beteugeling van de illegale kapitaalvlucht kunnen worden verkregen.

Toekomstvooruitzichten

‘Illegale financiële stromen beroven Afrika en zijn bevolking van betere vooruitzichten op de toekomst, ondermijnen de transparantie en tasten het vertrouwen in de Afrikaanse instellingen aan’, benadrukte Mukhisa Kituyi, secretaris-generaal van de Unctad, in een commentaar op de studie.

Het rapport roept op tot een grotere transparantie en een sterkere internationale samenwerking tussen belastingdiensten. Daarnaast moet volgens Kituyi in Afrika de belastingontduiking en belastingontwijking intensiever worden aangepakt. De secretaris-generaal voerde daarbij aan dat het African Tax Administration Forum een platform voor regionale samenwerking tussen Afrikaanse landen dient te worden.

Illegale kapitaalvlucht en belastingontduiking wegen al lang op de financiële mogelijkheden van de Afrikaanse landen. Uit het rapport blijkt dat het continent een bedrag van 9,6 miljard dollar naar belastingparadijzen zal wegvloeien.

De grootste verliezen zijn volgens de Unctad echter gekoppeld aan illegale financiële stromen die verband houden met de export van grondstoffen. ‘Die schade liep vijf jaar geleden op tot 40 miljard dollar,’ aldus het rapport.

Onderwijs en gezondheid

De Unctad voegde er nog aan toe dat de verliezen zware gevolgen hebben voor het binnenlandse beleid van de Afrikaanse landen. ‘In landen met zware illegale financiële stromen blijkt de overheid 25 procent minder in gezondheid te investeren dan in naties met betere praktijken,’ aldus het rapport.

‘In het onderwijs blijken de investeringen zelfs met 58 procent in te krimpen. Omdat vrouwen en kinderen in Afrika het minst toegang genieten tot gezondheidszorg en onderwijs, vormen zij de grootste slachtoffers van deze illegale kapitaalstromen. Aangezien de praktijken bovendien vaak aan de ontginning van grondstoffen zijn gebonden, dreigt het leefmilieu eveneens onder de illegale kapitaalvlucht te lijden.’

Meer