Vliegende dokter is een feit

In de afgelegen onherbergzame regio van Lake District in Noord-Engeland hebben artsen een zogenaamde jet-pack getest dat hen naar mensen kan brengen die in gevaar verkeren. Ze doen dat in een fractie van de tijd die het zou kosten om dat per auto of te voet te doen.

Vergelijkingen met een James Bond-film zijn gerechtvaardigd: op videobeelden (zie onder) is te zien hoe uitvinder Richard Browning een paar meter boven de grond zweeft en voorwaarts beweegt. Op zijn armen en op zijn rug zijn kleine motoren gemonteerd.

De technologie is ontwikkeld door de Britse Gravity Industries en zorgt voor een drastische vermindering van de reactietijd in onherbergzame omgevingen. Dat moet toelaten levens te redden.

“Het potentieel is gewoon enorm,” aldus Andy Mawson, die normaal noodvluchten per helikopter uitvoert.

90 seconden i.p.v. 25 minuten

In een testsimulatie moest een 10-jarig meisje dat van de rotsen was gevallen worden geholpen. Ze was bij haar val ernstig gewond geraakt aan haar benen. Nadat hij de coördinaten van het slachtoffer had gekregen bereikte Browning met zijn jet-pack het meisje in amper 90 seconden. Hij vloog daarbij over rotsachtige heuvels en ruwe landschappen.

De arts kon dan haar verwondingen beoordelen en zorgen voor behandeling ter plaatse. Volgens een woordvoerder van het bedrijf zouden hulpverleners te voet 25 minuten over het traject hebben gedaan.

De jet-pack heeft een maximale snelheid van 51 kilometer per uur en kan tot 3.600 meter hoog vliegen.

Het Lake District in Noord-Engeland is populair is bij wandelaars, ondanks het ruwe terrein en de snel veranderende weersystemen. Volgens de Lake District Search en Mountain Rescue Association waren er in 2019 ruim 584 noodoproepen om hulp.

Meer