Fietsapp Strava helpt steden ontbrekende schakels te vinden

Een populaire fietsroute. ©  Stefaan Beel

Stads- en gemeentebesturen kunnen voortaan gratis terecht bij de sportapp Strava voor tips en adviezen over ontbrekende schakels in hun verkeersnetwerk. ‘Strava Metro’, zo heet de gratis dienst.

Via de app registreren voornamelijk lopers en fietsers hun prestaties en kunnen ze wedijveren om op een bepaald traject de snelste te zijn. Maar die gegevens leveren ook de app zelf een schat aan informatie op: welke routes de sporters kiezen, welke plekken ze vermijden. Op die manier wordt ook duidelijk waar de ontbrekende schakels liggen.

Stadsplanners konden die info al enkele jaren tegen betaling opvragen. Onder meer Londen baseerde zijn nieuwe fietsplan op die data. Voortaan kunnen de planners er gratis terecht. “Te waardevol om het niet aan iedereen beschikbaar te stellen”, zegt Strava in een mededeling.

Al is er wellicht ook een andere verklaring: enkele maanden geleden veranderde Strava haar businessmodel door abonnementsgeld te vragen aan gebruikers die inzicht willen krijgen in hun vooruitgang. Door die inkomstenbron aan te boren, hoeft dat geld niet meer van Strava Metro te komen.(kba)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen