Direct naar artikelinhoud
Vivaldi-regering

‘Hang uit protest vlag Vlaamse leeuw uit’: oppositie reageert op Vivaldi-akkoord

Theo Francken (N-VA) roept op om uit protest tegen de regering de Vlaamse leeuw uit te hangen.Beeld RV

De zeven partijen die een nieuwe federale regering willen vormen hebben een inhoudelijk akkoord bereikt. Oppositiepartijen N-VA en Vlaams Belang trekken meteen in het verweer. ‘Klaar om het verzet te organiseren’, zegt Tom Van Grieken (Vlaams Belang). Een overzicht van de reacties op het Vivaldi-akkoord.

Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken tweet dat “Vivaldi klaar is voor de postjes”, en “Vlaams Belang om het verzet te organiseren”. 

Twitter bericht wordt geladen...

N-VA maakt zich op voor stevig weerwerk vanuit de federale oppositie. “Paarsgroen was op 26 mei 2019 in Vlaanderen quasi onbestaande”, zegt N-VA kopstuk THeo Francken. “De Franstaligen winnen deze slag. Uiterlijk in 2024 zullen we de gevolgen hiervan zien. Echte Vlaamse leeuwen maken geen regering zonder Vlaamse meerderheid.” Hij roept op om te protesteren door een vlag van de Vlaamse leeuw uit te hangen.

Twitter bericht wordt geladen...

Ook verzet vanuit Open Vld

Ook opmerkelijk: niet alleen vanuit de oppositie is er protest tegen het Vivaldi-akkoord. Ward Vergote, burgemeester van Moorslede, liet na het federale akkoord van de Vivaldi-partijen weten dat hij zijn lidmaatschap van Open Vld niet zal verlengen. 

“Er is een coalitie gevormd met partijen die eisen gaan stellen waar ik niet achter sta”, zegt Vergote woensdagochtend. Hij verwacht dat er een resem aan sociale claims zal komen, met als gevolg meer belastingen voor de werkenden. “Liberalen staan voor iets totaal anders dan socialisten of groenen”, zegt hij. “Ik verwacht een te links programma met weinig ondersteuning voor bedrijven en mensen die echt willen werken.”

Lokaal komt Vergote op onder de kartelnaam Visie. “Daar gaan we mee verder”, zegt hij. “Wij gaan vooruit en voeren beleid dat echt op liberale leest is geschoeid.”