Wall Street gaat licht hoger na positieve geluiden over stimuluspakket

Even leek het erop dat de Amerikaanse beurzen lager zouden openen na het chaotische presidentsdebat van dinsdagnacht, maar hoopgevende commentaren van financiënminister Steven Mnuchin over het langverwachte stimuluspakket sleuren de aandelen in het groen.

‘We gaan het nog één keer serieus proberen en we zijn hoopvol dat we iets uit de brand kunnen sleuren’, zei Mnuchin woensdag vlak voor de opening in New York. ‘Ik denk dat er een redelijk compromis in de maak is.’

Er wordt al wekenlang onderhandeld tussen Democraten en Republikeinen over het plan van oorspronkelijk 2.400 miljard dollar, maar ze kregen de neuzen maar niet in dezelfde richting. Nu dat wel lijkt te lukken, en nu blijkt dat er afgelopen maand 749.000 nieuwe Amerikaanse jobs werden gecreëerd, kopen beleggers volop aandelen die kunnen profiteren van een heropening van de economie.

Usual suspects

De cruise-uitbater Carnival vaart 3,5 procent sneller, de luchtvaartmaatschappij American gaat meer dan 5 procent hoger en Delta Airlines doet er 3,3 procent bij. Banken gaan ook tot 3 procent hoger. JPMorgan wint 1 procent. De bank moet een monsterboete betalen voor manipulatie van de goud- en zilvermarkt.

Disney opende 1 procent lager, maar kon een half uur later terugkomen tot 0,3 procent verlies. Het entertainmentbedrijf zet 28.000 mensen op straat.

Debat

De initiële vrees dat de beurzen stevig onderuit zouden gaan na het eerste debat tussen presidentskandidaten Donald Trump en Joe Biden, dat uitdraaide op een rondje roepen, werd niet bewaarheid. Analisten wijzen erop dat de onzekerheid rond de verkiezingen al in de aandelenprijzen verwerkt zit en dat niemand van mening is veranderd na het debat. Toch blijft Wall Street ongerust dat het een lang uitgesponnen verkiezingsproces zal worden dat nog wel zijn invloed zal hebben op de markt.

Woensdag komt er ook een nieuweling naar de beurs. Het databedrijf Palantir maakt zijn intrede. Er wordt verwacht dat het aandeel hoger zal openen, maar een openingskoers is nog niet vastgelegd.

Meer