Snelle coronatesten ‘eind deze maand in Europa beschikbaar’

Coronatesten waarvan u binnen een kwartier tot een half uur de uitslag kent, zullen binnenkort in Europa beschikbaar zijn.

Twee farmabedrijven, Roche en Becton-Dickinson, hebben een coronatest ontwikkeld waarmee u binnen enkele minuten een resultaat krijgt. De laatste heeft nu ook een CE-label behaalt, waardoor de test in Europa op de markt mag komen. Ook Roche behaalde met zijn snelle coronatesten een CE-label.

Griepseizoen

De snelle coronatesten moeten heel wat heisa besparen, zeker met het griep- en verkoudhedenseizoen in het vooruitzicht. De test, die wel door een medische professional moet worden uitgevoerd, kan u meteen zeggen of zeker negatief test.

De test kijkt of er proteïnen te vinden zijn in uw bloed die zich ook vaak op of in het coronavirus nestelen. Als u negatief test, is de zekerheid van de test 100 procent. Als u positief test, is er toch nog een kans van 16 procent dat u eigenlijk geen coronavirus heeft opgelopen.

Quarantaine

Aangezien er zo goed als geen kans op vals negatief is, betekent dat wel dat er substantieel sneller getest kan worden. Wie positief test, kan alsnog een moleculaire test ondergaan. Zo zouden veel onnodige quarantaines vermeden moeten worden.

Becton-Dickinson stelt dat de testen eind oktober in Europa op de markt te krijgen zal zijn, in landen waar het CE-label geldt, dus in theorie ook in België. Hoeveel een test kost, is nog niet geweten. Of de Belgische overheid er zal aanschaffen, is ook nog onbekend.

Meer