Direct naar artikelinhoud
AchtergrondVerenigde Staten

Wie zijn de Proud Boys die van Trump ‘paraat moeten staan’?

De 'Proud Boys' namen Trumps woorden meteen op in hun kanalen op sociale media: "Stand back, stand by."Beeld Twitter/AFP

Of president Donald Trump bereid is witte racisten en milities te veroordelen die geweld voedden in Portland en Kenosha? Ja, zegt Trump, maar hij geeft een beruchte groep dan een dubbelzinnige boodschap: ‘Proud Boys, stand back and stand by – trek je terug en sta paraat.’ Wie zijn die Proud Boys?

De Proud Boys staan bij het gezaghebbende Southern Poverty Law Center (SPLC), dat zowel radicaal-rechtse als -linkse extremisten in kaart brengt, al sinds 2016 geboekstaafd als racistische haatgroep. Ze zijn tijdens de vorige verkiezingscampagne opgericht door voormalig Vice Media-costichter Gavin McInnes en steunden Trump door dik en dun. Hoewel McInnes zichzelf omschrijft als ‘westers chauvinist die ageert tegen politieke correctheid’ kwamen hij en de Proud Boys sindsdien in opspraak voor racistische, islamofobe, en misogyne retoriek. Zo schreef McInnes over “een verkrachtingscultuur onder migranten” en noemde hij zich “seksistisch omdat vrouwen dom zijn”. Ook kant hij zich tegen pornografie en masturbatie. Toen ook het FBI de groep eind 2018 als extremistisch bestempelde, zette McInnes een stap opzij maar bleef de groep bestaan volgens zijn ideeëngoed.

Proud Boys-leden zijn ook al beschuldigd van antisemitisme. SPLC-onderzoekers vonden een alt-right-podcast ‘The Daily Shoah’ (sic) waar een zekere Brian Brathovd vertelde dat “90 procent van de Proud Boys je iets zouden vertellen in de trant van ‘Hitler was correct, vergas de Joden’”.

Prominent Proud Boy-lid Jason Kessler was in augustus 2017 co-organisator van de ‘Unite the Right’-betoging in Charlottesville, die eindigde toen linkse tegenmanifestante Heather Heyer opzettelijk werd doodgereden.

Sekte

De voorbije maanden doken ze tijdens Black Lives Matter-protesten in Amerikaanse steden op als provocerende tegenbetogers, herkenbaar aan zwart-gele Fred Perry-poloshirts en Trump-petjes. Sommige leden verschenen zwaarbewapend.

Intern organiseert de groep zich als een sekte. Leden moeten inwijdingsrituelen ondergaan waarbij ze in fase twee geslagen worden door anderen en in fase vier moeten “gaan vechten voor hun zaak”. Ze noemden Kyle Rittenhouse, die op 25 augustus in Kenosha twee BLM-activisten doodschoot, een “held”.

Onderzoeksjournalisten van Bellingcat onthulden recent chatlogs van een Proud Boys-groep in Oregon, de Patriot Coalition. Daarin werd openlijk geweld bepleit tegen BLM-betogers in Portland. “De enige manier om dit te eindigen is te beginnen schieten”, schreef een van de leden over de demonstraties, terwijl een ander zei “paraat te staan om zich met dodelijke middelen te verdedigen”.

“Paraat staan.” Net dat vertelde president Trump hen nu voor een publiek van miljoenen kijkers. De reactie van de Proud Boys liet niet lang op zich wachten. Ze voelen zich niet veroordeeld maar gesteund door de president. Op sociale media verspreidden ze meteen memes met ‘Stand by’ of ‘Standing by, sir’.