Beke countert kritiek op gebrek aan middelen voor wachtlijsten

 ©  Photo News

Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke moest zich woensdag in het Vlaams Parlement verdedigen tegen de kritiek dat de Vlaamse regering geen of onvoldoende extra middelen vrijmaakt voor de wachtlijsten voor personen met een handicap.

mg
Bron: BELGA

Vlaams minister-president Jan Jambon lanceerde maandag in zijn Septemberverklaring het relanceplan ‘Vlaamse veerkracht’ met in totaal 4,3 miljard euro eenmalige investeringen. In het daaropvolgende debat over de Septemberverklaring in het Vlaams Parlement ging het woensdag al snel en uitgebreid over de wachtlijsten voor personen met een handicap. Alle oppositiepartijen (Vlaams Belang, SP.A, Groen en PVDA) vinden dat de regering onvoldoende middelen vrijmaakt voor die wachtlijsten. Ze vrezen dat die wachtlijsten alleen maar aangroeien.

Minister van Welzijn Wouter Beke verdedigde zich tegen die kritiek. Volgens hem was de regering van plan om deze legislatuur 270 miljoen euro extra te investeren voor personen met een handicap. In plaats van die extra middelen de komende jaren in schijfjes vrij te maken, heeft de regering beslist die middelen naar voren te trekken en vanaf volgend al in 270 miljoen euro extra te voorzien.

Volgens Beke gaat er hierdoor de komende vier jaar in totaal 460 miljoen euro extra naar de sector van personen met een handicap. ‘De manier waarop we dat gaan doen, zullen we bespreken met de stakeholders, met de gebruikersorganisaties’, aldus Beke.

Zijn de extra middelen voldoende? ‘Nee’, erkent Beke. Maar volgens hem doet deze regering een ongeziene inspanning voor Welzijn. ‘De voorbije 10 jaar is het budget voor personen met een handicap gestegen van 1 miljard euro naar 1,7 miljard euro. De komende vier jaar doen we daar nog bijna 300 miljoen bij. Op 15 jaar is er dus een stijging van 1 naar 2 miljard euro. Noem me één andere groep voor wie het budget in 15 jaar is verdubbeld.’

Uiteindelijk keurde in het Vlaams Parlement woensdagavond meerderheid (N-VA, CD&V, Open VLD) tegen oppositie (Vlaams Belang, SP.A, Groen, PVDA) de Septemberverklaring van de Vlaamse regering goed. Na een lang debat, dat volledig in de schaduw stond van het federale regeerakkoord, stemden 67 leden voor de verklaring en 50 leden tegen.