Waarschuwing: steeds meer slachtoffers van internetfraude worden nadien gecontacteerd door oplichters die hulp aanbieden

 ©  rr

Financiële waakhond FSMA ziet het aantal klachten over ‘recovery room’-fraude gevoelig stijgen. Daarbij worden slachtoffers van internetfraude, voornamelijk beleggingsfraude, een tweede keer bedrogen. Dit keer door fraudeurs die zich uitgeven voor advocaten of boekhouders die beloven het eerder verloren geld te kunnen recupereren. Maar daar zijn kosten aan verbonden, uiteraard. En die moeten vooraf betaald worden. Maar eens ze dat geld binnen hebben, verdwijnen ze met de noorderzon. En zijn slachtoffers een tweede keer gepluimd.

Thierry Goeman

Of de daders dezelfde zijn of het om bendes gaat die gegevens van slachtoffers doorgeven of doorverkopen, is niet duidelijk. Maar de kans is wel groot. Want het valt op dat slachtoffers korte tijd nadat ze hun geld verloren zijn door frauduleuze beleggingen (in aandelen of bitcoins bijvoorbeeld), gecontacteerd worden door oplichters die hun expertise ter beschikken stellen om de verloren centen te recupereren.

“Ze stellen zich daarbij voor als advocatenkantoren, accountants of een gespecialiseerde politiediensten. Maar in feite gaat het om ordinaire oplichters die de slachtoffers een tweede keer proberen te pluimen”, zegt de Autoriteit voor Financiële Markten en Diensten (FSMA).

De fraudeurs vragen voor hun dienstverlening uiteraard een vergoeding om bepaalde administratieve of juridische kosten te dekken. Vooraf te verheffenen. Ze vragen ook om er met niemand over te praten, een kwestie van het onderzoek niet in gevaar te brengen. Maar eens de fraudeurs hun vergoedingen ontvangen hebben, verdwijnen ze met de noorderzon en is het nagenoeg onmogelijk om de vergoedingen te recupereren.

DE FSMA heeft nu een zwarte lijst opgesteld met namen van ondernemingen die geregeld opduiken in ons land.

Het gaat om Payback Ltd (www.payback-ltd.com), Funds Recovery Ltd (www.funds-recovery.com), Lewis & Wright Advocates (www.lewiswrightadvocates.com), Main Trading Center / MTC Institute, LCT Capital, LLC (www.lctcapitalllc.com) en South Texas Securities, Co. (www.southtexassecuritiesco.com).

Wie door een van deze firma’s gecontacteerd wordt, mag zeker geen geld overmaken.

Hoe kan u ‘recovery room’-fraude herkennen en voorkomen?

Indien u het slachtoffer bent geworden van beleggingsfraude, beleggingen die te mooi waren om waar te zijn, raadt de FSMA aan steeds klacht neer te leggen bij de lokale politie. En de fraude te melden via het meldpunt van de FOD Economie.

*Wees uiterst voorzichtig wanneer u op sociale media of internet een reclameboodschap vindt waarin men voorstelt verloren bedragen (door valse beleggingen) voor u te recupereren.

*Indien u ongewenst telefonisch gecontacteerd wordt met een voorstel om de door u verloren bedragen te recupereren, vraag dan hoe die persoon te weten is gekomen dat u gelden verloren bent. Meldingen van fraude worden enkel gedeeld met gerechtelijke instanties en niet met private ondernemingen.

*Indien er u gevraagd wordt om vooraf een bepaald bedrag te betalen, ga hier dan niet op in en beëindig alle contact, voegt de Computer Crime Unit van de federale politie er nog aan toe.