Direct naar artikelinhoud
Federale regering

‘He's back, bitches’: Frank Vandenbroucke keert langs de grote poort terug bij sp.a

‘He's back, bitches’: Conner Rousseau kondigde de terugkeer van Vandenbroucke in zijn typische stijl aan.Beeld BELGA

Grote verrassing bij sp.a: Frank Vandenbroucke maakt zijn rentree bij de Vlaamse socialisten. Vandenbroucke, specialist in pensioenen en sociale zekerheid, wordt vicepremier en minister van Volksgezondheid en Sociale Zaken. Ook CD&V verrast met een totale outsider op Binnenlandse Zaken.

Sp.a-voorzitter Conner Rousseau had een wit konijn beloofd, iemand van buiten de politiek. Dat werd niet viroloog Marc Van Ranst, zoals lang rondzoemde, maar oudgediende Frank Vandenbroucke. Hij werd in 2009 bij de vorming van de Vlaamse regering nog verrassend aan de kant geschoven door voorzitster Caroline Gennez. Zijn pijnlijke gedwongen vertrek werd algemeen gezien als een groot verlies voor de socialisten, ook binnen de partij. Vandenbroucke is tegenwoordig hoogleraar sociaal beleid aan de Universiteit Amsterdam.

Nu keert Vandenbroucke terug door de grote poort. Hij moet voor sp.a het zwaargewicht worden in de nieuwe federale regering. Op zijn superdepartement moet hij de grote rode prioriteiten realiseren: een hervorming van de gezondheidszorg met betere financiering maar ook het verhoogde minimumpensioen. Hij moet dat doen in een bonte coalitie die geleid zal worden door Alexander De Croo (Open Vld). De Vivaldi-coalitie zal bestaan uit liefst zeven partijen: Open Vld, MR, sp.a, PS, Groen, Ecolo en CD&V. Wat zorgt voor een dichtbevolkt kabinet: zijn ploeg krijgt veertien ministers en vijf staatssecretarissen.

Vandenbroucke is niet de enige surprise. Bij CD&V gaat de zware portefeuille van Binnenlandse Zaken naar Annelies Verlinden, een zakenadvocate uit Schoten. Bij Open Vld zou Eva De Bleeker, voorzitster van de vrouwenafdeling van de partij, als staatssecretaris gelanceerd worden.

Loting

Een nieuw verhaal uitzetten, dat is wat Vivaldi wil doen. Qua inhoud, qua toon en dus ook qua gezichten. De regering zal de komende jaren daarom ook werk maken van democratische vernieuwing die de burger dichter bij het beleid brengt. De aanslepende politieke crisis lijkt nog meer mensen in de armen van de antipolitiek geduwd te hebben. Er komen experimenten met burgerkabinetten; uitgelote burgers zullen deelnemen aan debatten in de Kamer. Via burgerpetities moet de bevolking de aanzet geven voor wetsvoorstellen in het parlement.

De zeven Vivaldi-partijen hielden woensdagavond laat een toetredingscongres waar de leden nog hun fiat moesten geven voor regeringsdeelname. Het was vooral uitkijken naar het congres van CD&V. Verschillende parlementsleden en burgemeesters voelen zich niet goed bij Vivaldi. Ze wilden vasthouden aan een Vlaamse meerderheid en de samenwerking met N-VA. Uiteindelijk keurde 73,9 procent van de CD&V-leden het regeerakkoord goed. De meerderheid verzoent zich dus met Vivaldi, maar de tegenstand binnen de partij is tegelijk erg groot. Voor voorzitter Joachim Coens zijn de zorgen na dit congres niet weg.

Donderdagochtend om 10 uur legt de nieuwe regering de eed af bij koning. Daarna zal premier De Croo zijn project presenteren aan de Kamerleden, die uitzonderlijk zitting houden in het Europees Parlement. Op vrijdag volgt dan het debat over die regeerverklaring en op zaterdag de vertrouwensstemming. N-VA, de grootste oppositiepartij, vreest dat er een “belastingregering in de steigers staat”. Het Vlaams Belang heeft het over “de negatie van de Vlaamse kiezer”.

Loting
Beeld Photo News