Direct naar artikelinhoud
Minister

Onbekende advocaat wordt minister van Binnenlandse Zaken: wie is Annelies Verlinden (CD&V)?

Annelies Verlinden (CD&V) wordt de nieuwe minister van Binnenlandse Zaken.Beeld BELGA

Over witte konijnen gesproken: CD&V toverde gisteravond plots zakenadvocate Annelies Verlinden (42, foto) uit de hoge hoed als nieuwe minister van Binnenlandse Zaken. Annelies wie?

'9. Annelies Verlinden (25) - Hoofdleidster van de scouts, met veel aandacht voor jeugdbewegingen. Ongehuwd, geen kinderen.' Dat was de eerste keer dat de nieuwe minister van Binnenlandse Zaken in de media verscheen, op 21 mei 2000. Ze stond op plaats 9 van de - toen nog - kartellijst CD&V/N-VA voor de provincie Antwerpen, die getrokken werd door Inge Vervotte en met de jonge Bart De Wever op plaats vier.

In 2003 werd ze gemeenteraadslid in Schoten, om in 2012 ontslag te nemen. Ze werd vennoot bij het internationale advocatenkantoor DLA Piper. Daar werkte ze als specialist in overheidsrecht en publiek-private samenwerkingen. Ze was onder meer betrokken bij grote projecten als de Oosterweelverbinding. Opmerkelijk ook: ze trad op als advocate in de Arco-rechtszaak bij de Raad van State - vreemd genoeg staat in het hele regeerakkoord geen létter over dat heikele dossier van CD&V.

Bij DLA Piper hoorden ze ook pas gisteravond dat hun managing partner voor de politiek had gekozen. "Ik heb dat net als u vernomen, inderdaad", zegt Kristof De Vulder, Verlindens collega als managing partner. "Ik heb met haar nooit over politiek gesproken, maar ik wist natuurlijk dat Annelies een erg geëngageerde vrouw is. In die zin verbaast het mij niet dat ze voor zo'n opdracht gevraagd wordt en dat ze erop ingaat. Ik hoop dat ze als minister wordt zoals ze al 18 jaar mijn collega is: uitmuntend, gedreven, oplossingsgericht."