Ontwikkelingspsycholoog dr. Sarah Gerson met een Barbie pop.
Volledig scherm
Ontwikkelingspsycholoog dr. Sarah Gerson met een Barbie pop. © Alistair Heap/PA Wire

Spelen met poppen stimuleert sociale ontwikkeling van kinderen

Neurowetenschappers van de universiteit van Cardiff hebben, in samenwerking met Barbie, onderzocht wat de bijdrage is aan de ontwikkeling van kinderen van spelen met poppen. Daarvoor gebruikten ze neurologische beeldvorming. Het onderzoek toonde aan dat de hersenen van meisjes én jongens er wel degelijk een duwtje in de rug door krijgen, als het aankomt op het aanleren van empathie en verwerken van sociale informatie. Zelfs als ze op hun eentje met de poppen spelen en veel beter dan wanneer ze met een tablet bezig zijn.

3 reacties

  • Emi Hergersberg

    4 jaar geleden
    omdat speelgoed de sociale ontwikkeling van kinderen stimuleert kregen mijn kinderen bvb. nooit een geweer of revolver gekregen. Ik vind dat er tegenwoordig teveel gewelddadige speelgoedprikkels voor kinderen gepromoot worden en dat er teveel brol gekocht wordt waar kinderen zelfs niet eens mee "spelen" of creatief kunnen zijn.
  • Nick Lersberghe

    4 jaar geleden
    @Catherine MISTIAEN Het punt is niet dat ze met poppen spelen, maar waarom en vooral wat voor effect het heeft.
  • Katia Mistianes

    4 jaar geleden
    Gebeurt toch al meer dan 100 jaar? Meisjes met Barbie of grotere baby-poppen, huisjes en wiegjes, en jongens met lego of playmobil, spiderman, superman, tinnen soldaatjes enz... Dit is geen cultuur, maar eeuwenoude natuur!! Jongens en meisjes spelen allebei met poppen, maar de poppen zijn wel totaal anders, natuurlijk!