Direct naar artikelinhoud
InterviewBart De Wever

Bart De Wever (N-VA): ‘2024 wordt onze afspraak met de geschiedenis’

Bart De Wever.Beeld Tim Coppens

Bart De Wever heeft er weer zin in. De voorzitter van N-VA wil de baan op om mensen te overtuigen. 'Over vier jaar volgt onze afspraak met de geschiedenis.'

Voelt u zich de grote verliezer?

"Ik denk dat de Vlaming de grote verliezer is. Van 2008 tot 2024 zullen we amper vier jaar een regering hebben gehad die de meerderheid in Vlaanderen vertegenwoordigde. Dat is gewoon de wereld op zijn kop: wij zijn de grootste gemeenschap, we dragen de grootste lasten, maar op bestuurlijk vlak worden we geminimaliseerd."

Vindt u dat het aan u ligt dat paars-geel er niet is?

"Neen. Dat ligt maar aan één iemand, en dat is Lachaert. Ik begrijp de Open Vld niet meer, eerlijk gezegd. De twee mannen die Gwendolyn Rutten hebben buiten gedragen omdat ze in paars-groen wilde stappen, zijn dezelfde die nu een paars-groene regering hebben gemaakt. De Croo is er zelfs premier van. Dan hadden ze Gwendolyn toch gewoon kunnen laten doen? Lachaert noemde sommige passages in het akkoord dat ik met Magnette had gesloten 'communistisch'. Wel, dan weet ik niet hoe hij dit akkoord gaat verkopen aan zijn eigen partij, want het is nog een pak linkser."

U moet de groei van Vlaams Belang proberen tegen te houden, want die partij vreet aan N-VA. In welke mate zal dat de manier van oppositie voeren beïnvloeden?

"Niet. Zodra je naar anderen kijkt en niet meer je eigen koers vaart, ben je bij voorbaat verloren. Het politieke landschap ziet er volgens mij op dit moment zo uit: op één oever heb je de antisysteempartijen Vlaams Belang en PVDA, op de andere over zitten de systeempartijen die nu een regering hebben gevormd, en daartussen loopt de stroom van N-VA, die niet tégen het systeem is, maar het wel grondig wil hervormen. Wij moeten die stroom breder maken zonder ons op een van die oevers te begeven."

Voor veel van die mensen hoort N-VA ook gewoon bij de systeempartijen.

"Ik vrees dat u gelijk hebt. En toch moeten we hen ervan overtuigen dat het geen zin heeft om hun stem te vergooien aan een antipartij, want dat is een verloren stem. Maar meeroepen met die anti-partijen gaan we niet doen. Ik zei het al, het wordt bergop fietsen, maar ik ben een politiek dier en ik heb er best wel zin in. Van De Panne tot Maasmechelen rijden om de mensen te overtuigen, ik zie dat eigenlijk wel zitten."

Het is lang geleden dat we u nog hebben horen zeggen dat u ergens zin in hebt.

"Een plezant jaar was het niet. Ik heb deuren op mijn gezicht gekregen en messen in mijn rug, maar deze aanfluiting van de Vlaming, vind ik zo schandalig dat ik ernaar uitkijk om in 2024 een 'grand choc' te organiseren. Dat wordt onze afspraak met de geschiedenis."

Dat paars-geel er niet gekomen is, ligt volgens De Wever aan één man: 'Lachaert.'Beeld Photo News