Direct naar artikelinhoud
AnalyseRegeerprogramma

Spaargeld, bedrijfswagens, rijbewijs: dit verandert er concreet voor u onder De Croo I

Premier Alexander De Croo.Beeld AP

Een nieuwe regering betekent meestal nieuwe besparingen en belastingen, wat nieuwe investeringen en vooral veel nieuwe beloftes. Dat is in het geval van deze Vivaldi-coalitie niet anders. Maar wat verandert er nu voor ú? Een overzicht van de kleine lettertjes in het regeerakkoord.

Video wordt geladen...

Rijbewijs op punten opnieuw op tafel

De regering-De Croo maakt nog eens werk van een rijbewijs op punten, zeker voor hardnekkige verkeersovertreders. Het regeerakkoord behoudt wel een slag om de arm: er zal eerst een studie worden gevoerd naar de rol van zo’n rijbewijs in vergelijking met andere landen. In de vorige legislastuur botste federaal mobiliteitsminister François Bellot (MR) er nog over met Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA). Uiteindelijk sneuvelde de invoering ervan na een studie van verkeersinstituut Vias. Conclusie van die studie - quasi dezelfde als degene die nu opnieuw op tafel ligt - om de verkeersveiligheid te verbeteren, is het vergroten van de pakkans efficiënter dan een rijbewijs op punten. En wat zegt het regeerakkoord nu ook: “Om de pakkans te verhogen, zal één op de drie bestuurders jaarlijks worden gecontroleerd op snelheid, het gebruik van alcohol of drugs, gordeldracht en gsm’en achter het stuur.”

Extra betaalde feestdag op 11 juli

Mooie geste van De Croo I: de regering geeft de gewesten de mogelijkheid om van hun feestdag — 11 juli in Vlaanderen, de derde zondag van september in Wallonië — een betaalde vakantiedag te maken. Maar, zoals zo vaak, schuilt er wel een addertje onder het gras: “Dit wordt georganiseerd zonder budgettaire meerkost”, valt in het regeerakkoord te lezen. De nationale feestdag op 21 juli moet voor de nieuwe regering ook met meer luister worden gevierd, waarin zowel de invloed van de Waalse partijen als Open Vld in te lezen valt. “Het moet een eigentijdse viering worden met een grotere aantrekkingskracht, waarbij ook de samenwerking met de gemeenschappen en de gewesten een meer prominente rol krijgt.”

Spaargeld mag meer opbrengen als het ecologisch en duurzaam is

278 miljard euro: zoveel geld staat er te verstoffen op Belgische spaarboekjes. De nieuwe regering wil dat geld maar wat graag activeren, want de economie kan wat aanzwengeling gebruiken na de coronaklap en het steeds verder uitdijende begrotingstekort. Vivaldi komt daarvoor met een behoorlijk creatieve denkoefening: “De regering onderzoekt hoe de activering van het spaargeld in duurzame ecologische projecten, met een hoger rendement dan de spaarrekeningen, kan worden aangemoedigd. Denk bijvoorbeeld aan het systeem van de groene banken.” Momenteel staat de rente op een spaarrekening op amper 0,11%. Hoeveel méér dat geld zal opbrengen en wat dan precies duurzame ecologische projecten zullen zijn, is nog niet afgeklopt aan de onderhandelingstafel.

Kinderoppas goedkoper, Mantelzorger beloond, 20 dagen verlof na geboorte

De regering gaat de belastingen hervormen en moderniseren. De lasten op arbeid worden verlaagd, met de garantie dat de totale fiscale druk niet zal toenemen. Als er nieuwe belastingen komen, dan zullen die “respect hebben voor mensen die werken, ondernemen en sparen”. Heel belangrijk element daarbij is dat de gezinsfiscaliteit omlaag moet. De belastingvrije som voor wie thuis ouders, grootouders of andere familieleden ten laste heeft, en dus mantelzorger is, wordt verhoogd. En de belastingvermindering voor kinderoppas wordt uitgebreid. Ook voor ondernemers is er goed nieuws: een bedrijf dat een eerste werknemer aanwerft kan een beroep blijven doen op een vrijstelling van werkgeversbijdragen. Die vrijstelling wordt verlengd tot aan een evaluatie in 2021. Daarnaast zal ook het verlof na de geboorte gradueel stijgen van 10 naar 20 dagen, om zo de gelijkheid tussen mannen en vrouwen te verbeteren.

Altijd de beste Tarieven voor bank en verzekeringen

De regering gaat ervoor zorgen dat consumenten leningen, verzekeringen en banktarieven eenvoudiger kunnen vergelijken. Er worden online tariefsimulatoren en vergelijkingsmodules ontwikkeld voor de belangrijkste bank- en verzekeringsproducten. Om de burger beter te beschermen tegen internetfraude komen er informatiecampagnes. De wet over de verzekeringen wordt vereenvoudigd, zodat de consument zeker is dat alle verzekeringsproducten voldoende bescherming bieden. De regering onderzoekt ook of de kosten voor een bouwlening of een herfinanciering goedkoper kunnen.

Stel uw vraag aan de overheid via de digitale brievenbus en Kafka is terug 

De overheid gaat haar digitale dienstverlening aan burgers en ondernemingen verbeteren. Er komt een digitale brievenbus waar burgers en ondernemingen berichten kunnen sturen en ontvangen van de overheid. De e-Box waarmee de overheid nu al communiceert, wordt verder uitgebouwd. In samenwerking met de deelstaten wordt een Uniek Contact Center opgericht dat burgers en ondernemingen ondersteunt. De overheid gaat ook maatregelen nemen, zodat ze haar facturen steeds tijdig betaalt. En er komt volgend jaar een nieuw zogenaamd Kafka-plan, dat de administratie nog verder moet vereenvoudigen.

Stroomprijs mag niet stijgen

De kernuitstap, hét paradepaardje van de groenen, komt er. Maar niet zomaar. Onze zeven kerncentrales kunnen tegen 2025 pas dicht, als aan twee voorwaarden is voldaan: de energiebevoorrading moet verzekerd zijn én de stroomprijs mag niet stijgen. Om de bevoorrading te garanderen, wil de regering aan energiebedrijven subsidies geven om nieuwe centrales te bouwen. Ze denkt daarbij in de eerste plaats aan gascentrales. Kanttekening: Europa is geen fan van het systeem waarop de steun gestoeld is en voert daaromtrent een onderzoek naar concurrentievervalsing en onterechte staatssteun. Vivaldi voorziet wél een achterpoortje. In november 2021 verwachten ze een rapport over de bevoorradingszekerheid en de impact op de elektriciteitsprijs. Als blijkt dat er problemen opduiken, kunnen twee kerncentrales — wellicht Doel 4 en Tihange 3, de twee jongste —alsnog langer openblijven. De kost van de subsidies zal vanaf 2025 op uw stroomfactuur verschijnen, maar wordt gecompenseerd door andere stukken van het federale deel van de stroomfactuur over te dragen naar de begroting.

Statiegeld op plastic verpakkingen wordt onderzocht

Omdat de nieuwe regering de circulaire economie — een ‘kringloopeconomie’ waarbij grondstoffen niet weggegooid, maar gerecycleerd worden — wil stimuleren, wil het nagaan of een verpakkingsheffing “wenselijk” is. Dat gebeurt in overleg met de deelstaten en de sectoren. Voor de praktische uitrol kijkt de federale overheid naar de gewesten: zij zijn immers bevoegd voor afvalinzamelingen en -verwerking. Brussel en Wallonië toonde zich in het verleden al vaker voorstander van statiegeld op plastic verpakkingen. De Vlaamse regering is erover verdeeld en heeft het op de lange baan geschoven. In de strijd tegen zwerfvuil wil Vivaldi ook ‘geplande veroudering’ aanpakken. Praktijken waarbij producten bewust ontworpen worden met een beperkte levensduur, worden voortaan als een oneerlijke handelspraktijk bestraft.

Bedrijfswagens binnen 5 jaar alleen nog elektrisch

Van de naar schatting 600.000 bedrijfswagens die in ons land rondrijden, zijn er amper 12.000 volledig elektrisch. Vivaldi wil dat over zes jaar compleet anders zien. Bedrijfswagens zullen tegen 2026 emissievrij — lees: volledig elektrisch — zijn. In overleg met de deelstaten wordt bekeken hoe hetzelfde kan gelden voor bussen, taxi’s en deelwagens. Wie geen aanspraak op een bedrijfswagen maakt, moet van zijn of haar werkgever een mobiliteitsbudget kunnen krijgen, vindt de nieuwe regering. Er wordt de komende legislatuur aan een wettelijk kader gewerkt. De maatregelen moeten ons land helpen om de Europese klimaatambities te halen. Tegen 2030 moet de CO2-uitstoot met 55% afgenomen zijn.