Eveline Hoorens (45), weduwe van Panamarenko, vooraan met het bord, tussen de Antwerpse schepenen Claude Marinower en Nabilla Ait-Daoud. Jan Jambon staat achteraan.  © Jan Van der Perre

Weduwe richt zich bij opening van Panamarenkoplein tot Jan Jambon: “Kunstenaars worden in de vergetelheid gedwongen”

Antwerpen -

Het ‘Panamarenkoplein’ op het Nieuw Zuid is officieel ingehuldigd. Tussen de lovende woorden voor de kunstenaar door, richtte zijn weduwe Eveline Hoorens zich rechtstreeks tot de aanwezige minister-president Jan Jambon (N-VA) en vroeg hem om steunmaatregelen voor de culturele sector. “Kunstenaars worden in de vergetelheid gedwongen.”

Andreas Rotty

Het ‘Panamarenkoplein’ werd ingehuldigd met een chique evenement met tientallen genodigden. Met een reeks speeches en een toost met ‘Poire Williams’, het favoriete drankje van de kunstenaar. Het plein ligt in de woonwijk in opbouw ‘Nieuw Zuid’ en is duidelijk herkenbaar door een bronzen replica van een van de vliegmachines van Panamarenko dat aan een metalen paal in de lucht hangt.

LEES OOK. Panamarenko krijgt plein op Nieuw Zuid, zijn moeder krijgt plein in Antwerpen-Noord

Weduwe Eveline Hoorens was scherp in haar speech. "Een journalist heeft Pana’tje een keer gevraagd of hij het graag zou hebben postuum geëerd te worden. Hij antwoordde daar resoluut 'nee' op en vroeg: 'wat heb je eraan om geëerd te worden na je dood? Je bent er zelf niet meer’." Het plein heeft voor haar dus niet zo veel waarde, net als de initiatieven vlak na zijn dood.

lees verder onder de video

© ATV

Boodschap aan Jambon

Op onze vraag of ze zelf regelmatig op het plein te vinden zal zijn, antwoordt Hoorens al even resoluut "nee". "Hij leeft in andere dingen voort. In zijn kunst en in onze gedachten. Ik ben vandaag vooral gekomen om een boodschap te geven aan Jan Jambon."

De weduwe van Panamarenko maakte dan ook van haar toespraak gebruik om zich rechtstreeks tot de minister-president te richten, die zich net daarvoor met lovende woorden over haar overleden man had uitgelaten als “een van de voornaamste beeldende kunstenaars van Vlaanderen”. Hoorens vindt dat Jambon, die ook cultuur als bevoegdheid heeft, te lang wacht met ingrepen om de culturele sector te helpen, die door de coronacrisis getroffen is.

“Kunstenaars worden in de vergetelheid gedwongen. Hoe kunnen ze brood op de plak brengen als er geen planken zijn om op te spelen?”, vroeg ze. “Ik vraag dus spoedig over te gaan tot actie om de cultuursector nieuw leven in te blazen. Namens mijzelf, mijn echtgenoot hierboven en de hele culturele sector.”

Weduwe Eveline Hoorens richt zich in haar speech tot Vlaams minister-president Jan Jambon. © Jan Van der Perre