Griekse holding maakt het mooie weer op Brusselse beurs

Met uitzondering van Brussel sloten de Europese beurzen donderdag met winst af. Het Brusselse sterrenpeloton Bel20 trappelde ter plaatse.

In Brussel vliegen de Griekse holding Viohalco en dochterbedrijf Cenergy respectievelijk 7,97 procent en 32,48 procent hoger. Een dochterbedrijf van Cenergy haalde in Griekenland een groot contract binnen waarbij het stroomkabels mag voorzien voor een windmolenpark. Dat park is overigens in handen van het Belgisch baggerbedrijf DEME. Dat aandeel verliest 0,71 procent.

Umicore ging 2,71 procent hoger, na de mededeling op woensdag dat de grondstoffengroep zijn kobaltactiviteiten zou reorganiseren. De directie is van plan om deels te verhuizen naar Finland, waar het bedrijf vorig jaar de Kokkola-raffinaderij verwierf. Door de beslissing verdwijnen er in Olen 165 banen. De afbouw zal gebeuren door natuurlijk verloop, aldus Umicore.

De Zweedse modeketen H&M heeft in Duitsland een boete gekregen van 35,3 miljoen euro, omdat het bedrijf op grote schaal privégegevens bijhield van werknemers. Het ging onder meer om medische diagnoses, familiale problemen en religieuze overtuigingen. De gegevens werden digitaal opgeslagen en bijgehouden.

De kledingreus maakte ook bekend dat het de komende twee jaar 530 winkels wil sluiten én 230 nieuwe vestigingen zal openen. Dat kondigt het bedrijf aan in zijn jongste kwartaalrapport. In België doet de winkel in Charleroi de deuren dicht. Beleggers zijn tevreden en stuwden het aandeel 6,07 procent hoger op de beurs van Stockholm.

Meer