Direct naar artikelinhoud
Koningshuis

Delphine Boël is nu officieel een Belgische prinses

Delphine Boël.Beeld EPA

Delphine Boël is de wettelijke dochter van koning Albert II en wordt dus prinses van België. Dat blijkt uit het arrest dat het hof van beroep van Brussel velde. Delphine verandert haar naam meteen in die van haar vader, van Saksen-Coburg.

Ook de kinderen van Delphine, Joséphine en Oscar, worden prinses en prins van België. Ze zullen net als hun moeder aangesproken worden met ‘Zijne Koninklijke Hoogheid’. 

“Delphine van Saxen-Cobourg heeft kennis genomen van het vonnis van 1 oktober, wat haar volledige voldoening geeft”, verklaart haar advocaat, meester Marc Uyttendaele, aan Belga. “Het hof stelt met name dat koning Albert II haar vader is en dat ze voortaan de familienaam Saksen-Coburg zal dragen. Haar andere eisen, dat ze op dezelfde voet wordt behandeld als haar broers en haar zus, zijn eveneens voldaan. Ze is verheugd met deze beslissing die een einde maakt aan een lange en pijnlijke procedure voor haar en haar familie.”

Delphine zal komende maandag, in aanwezigheid van haar advocaten, op de zaak reageren.

Biologische vader

Het arrest werd pas op 29 oktober verwacht, maar is nu al uitgesproken. Begin dit jaar erkende Albert dat hij Boëls biologische vader is. Maar de kunstenares nam daar geen genoegen mee. Boël wilde net zo behandeld worden als de andere kinderen van Albert en ook de naam Van Saksen-Coburg dragen. Daarnaast wilde ze aangesproken worden als koninklijke hoogheid en prinses van België. Het hof van beroep heeft haar nu gelijk gegeven. Of ze nu ook een dotatie zal vragen, is nog niet duidelijk.

Koning Albert kan wel nog in cassatie gaan tegen deze uitspraak.

Juridische strijd

De uitspraak is het resultaat van een jarenlange juridische strijd. Al in 2013 stapte Delphine Boël naar de familierechtbank om het wettelijke vaderschap van Jacques Boël te betwisten en, in een tweede fase, het vaderschap van Albert II te laten erkennen. Ze zegt al jaren dat de voormalige vorst haar biologische vader is. Jacques Boël had zich niet verzet tegen de betwisting van zijn wettelijk vaderschap en had een DNA-test ondergaan om aan te tonen dat hij niet de biologische vader was.

Eind maart 2017 oordeelde de Brusselse familierechtbank het vaderschapsgeding van Delphine Boël ontvankelijk, maar niet gegrond. Het gerecht oordeelde dat er een familiale band bestond tussen de wettelijke vader Jacques Boël, en de dochter, die zich gedurende vele jaren als dusdanig hebben gedragen en voorgehouden. Delphine Boël ging daartegen in beroep en het hof van beroep oordeelde dat Jacques Boël niet de wettelijke vader was van Delphine Boël en dat Albert II een DNA-analyse moest ondergaan.