Amerikaanse Senaat roept Facebook-, Google- en Twitter-topman op het matje

Een commissie binnen de Amerikaanse Senaat heeft donderdag ingestemd met het dagvaarden van de topmannen van technologiegiganten Facebook, Google en Twitter.

Mark Zuckerberg, Sundar Pichai en Jack Dorsey moeten getuigen over een wettelijke bescherming die cruciaal is voor het bedrijfsmodel van de onlineplatformen. Ook komen bezorgdheden op vlak van privacy en desinformatie of fake news ongetwijfeld ter sprake.

Macht van het trio

De Republikeinen en Democraten hebben unaniem toegestemd, al hebben ze daar elk hun eigen redenen voor. Terwijl die eersten zullen focussen op vermeende censuur van conservatieve berichten online, zullen die laatsten van leer trekken over concurrentie en vals nieuws op de platformen.

Washington maakt zich, in de aanloop naar de Amerikaanse verkiezingen in november, zorgen om de toenemende macht van de drie bedrijven. Ze zijn nu nog beschermd tegen rechtszaken over de inhoud die gebruikers plaatsen op de platformen.

Vrijwillige getuigenis

Volgens de voorzitter van de commissie is het in het licht van de verkiezingen ‘absoluut noodzakelijk’ dat de commissie en het Amerikaanse volk een ‘volledige verantwoording’ krijgen van de topmannen ‘over hun praktijken voor het modereren’ van wat er geplaatst wordt aan content.

De Senaat koos ervoor om de drie topmannen te dagvaarden, nadat het niet lukte om een deal te sluiten over een vrijwillige getuigenis voor de handelscommissie van de Senaat. Zowel Zuckerberg als Pichai als Dorsey weigerde om uit eigen beweging langs te komen. De commissie wil de bedrijven ook bevragen over een federale privacywet en het samenvoegen van onderdelen van de bedrijven.

Meer