Nieuwe verplichte sluiting voor cafés dreigt in Parijs

Er hangen de Franse hoofdstad strengere maatregelen boven het hoofd, nu de coronasituatie verslechtert. Mogelijk worden de bars en restaurants opnieuw gesloten, klinkt het bij de overheid.

Het aantal positieve testen en het aantal patiënten op intensieve zorgen neemt onrustwekkend toe en oversteeg het ‘maximale niveau van alertheid’, vertelde de Franse minister van Volksgezondheid Olivier Véran aan reporters. Als de tendens zich doorzet, zal er maandag een ‘maximale alarmtoestand’ afgekondigd worden.

Dat houdt in dat bars en restaurants vanaf volgende week niet meer hun deuren mogen openen. Ook voor de horecazaken in de voorsteden geldt die verplichting om te sluiten. Momenteel moeten de Parijse bars om 22 uur de deuren sluiten, maar in de tweede stad van het land, Marseille, gelden de strengere regels nu al. In Rijsel en Lyon evolueert de epidemiologische situatie eveneens in de verkeerde richting.

34 miljoen besmettingen

Frankrijk rapporteerde donderdag bijna 14.000 nieuwe infecties in de afgelopen 24 uur, wat de recordniveaus van vorige week benadert. Het aantal besmettingen steeg tot in totaal 577.505 gevallen. De balans van het aantal sterfgevallen steeg met 63 overlijdens tot 32.019. Dat is in lijn met de trend van afgelopen week.

Wereldwijd zijn reeds meer dan 34 miljoen mensen met het coronavirus besmet geraakt, zo blijkt uit het dashboard van de vermaarde Johns Hopkins Universiteit in de Verenigde Staten.

Meer