Direct naar artikelinhoud
AchtergrondNieuwe regering

Twijfels over de begroting van Vivaldi: ‘De achilleshiel van de regering’

Eva De Bleeker legt de eed af als staatssecretaris voor Begroting.Beeld BELGA

Wie zorgt ervoor dat de factuur van Vivaldi niet ontspoort? Geen minister, maar de onbekende staatssecretaris Eva De Bleeker (Open Vld).

“De laatste keren dat we geen minister maar een staatssecretaris van Begroting hadden (1977-1979 en 2008-2011) ontspoorde de begroting.” In een tweet bond econoom Geert Noels de kat de bel aan. Er wordt getwijfeld aan het budgettaire plaatje van de nieuwe regering. Eva De Bleeker, tot nu schepen in Hoeilaart, moet iedereen in het gareel te houden.

Ook Herman Van Rompuy, ex-premier en minister van Begroting in de regering-Dehaene, die na ingrijpend saneren voor de toetreding tot de euro zorgde, vindt het opmerkelijk. “Leo Tindemans, Hugo Schiltz, Johan Vande Lanotte, Guy Verhofstadt, ikzelf: het is een traditie dat begroting naar een vicepremier gaat. Natuurlijk kunnen ze een staatssecretaris uitnodigen op het kernkabinet als het over begroting gaat, maar het is toch anders.”

Volgens politicoloog Carl Devos (UGent) is de post van begroting niet meer wat hij geweest is. “Veel heeft te maken met Europa’s regels voor de monetaire unie. De nationale vrijheid is voor een stuk ingeperkt en veel zaken - schuldafbouw, de weddes van ambtenaren - liggen al vast. Desondanks is het een belangrijke functie. De Bleeker gaat beslissen over de uitgaven. Wie geld wil uitgeven, gaat bij haar een voorstel moeten indienen. Zij zal de helikopterview moeten behouden.”

Geen walk in the park

Zal De Bleeker zich schrap zetten? Een belangrijke nuance volgens Devos is dat zij als staatssecretaris is toegewezen aan premier De Croo. “Hij heeft natuurlijk wel een dwingende stem. Het Monitoringcomité en instanties zoals de Oeso, het Planbureau, de Hoge Raad van Financiën en de Europese Commissie zorgen ook voor heel wat data. Maar de regering beslist.”

Van Rompuy en Devos voorzien voor De Bleeker zacht uitgedrukt geen ‘walk in the park’. Devos: “Begroting is de achilleshiel van Vivaldi. Er staan miljarden nieuwe uitgaven in het regeerakkoord, ze willen miljarden besparen tegen 2024, maar er staan op wat digitaks en wat heffingen voor multinationals geen extra belastingen in. Waar gaan ze het geld vinden?”