Waalse politica’s richten zich tot Bouchez: ‘We zijn meer dan een quotum’

Een twintigtal vrouwen uit het Waals Parlement en de Waalse regering hebben vrijdag een signaal gestuurd naar MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez. Vrouwen uit alle politieke formaties, MR incluis, poseerden in de gangen van het parlement in Namen voor een foto met duidelijke boodschap: ‘We zijn meer dan een quotum.’

emv
Bron: BELGA

De boodschap vertrok nadien naar de sociale media. De politica’s hekelen Bouchezs niet bepaald gesmaakte beslissingen bij de aanstelling van de nieuwe MR-ministers. Hij wilde afscheidnemend federaal minister Denis Ducarme naar de Waalse regering sturen, waar Valérie De Bue de boodschap kreeg dat ze kon beschikken.

Maar de partijvoorzitter had het vrouwenquotum uit het oog verloren. Met het vertrek van De Bue zou het decretaal bepaalde quotum dat een derde van de Waalse regering vrouw moet zijn, niet meer gehaald worden. Resultaat: De Bue bleef finaal op post en Ducarme moet het stellen met het het fractieleiderschap in de Kamer.

Stoelendans

De gefaalde stoelendans zou minister De Bue met het gevoel kunnen achterlaten dat ze ‘gered is’ door het quotum. ‘We zijn meer dan een quotum’, stak de groep Waalse politica’s haar daarom een hart onder de riem.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Opvallend, ook minister van Begroting Jean-Luc Crucke, een van de MR-kopstukken in de Waalse regering, deelde de foto via Twitter. Crucke was zelf een van de aanwezigen die het plaatje schoot: ‘Voor de goede zaak ontdek ik mijn talenten als fotograaf. Jullie zijn zonder twijfel zoveel meer dan een quotum.’ Crucke zou volgens de geruchtenmolen donderdag met zijn ontslag gedreigd hebben.

Het verzet blijft mogelijk niet bij deze actie. Tegelijk is in het Waals Parlement een vergadering gaande van de MR-fractieleden, zo bevestigen verschillende bronnen.