Archieffoto van de kerncentrale van Doel, vlak bij de haven van Antwerpen.
Volledig scherm
Archieffoto van de kerncentrale van Doel, vlak bij de haven van Antwerpen. © BELGA

Engie sabelt noodscenario Vivaldi-regering neer: "Beslissing over langer openhouden kerncentrales moet dít jaar gebeuren”

Engie Electrabel, de uitbater van de kerncentrales in ons land, maakt een kruis over het noodscenario van de nieuwe regering om in 2021 alsnog te beslissen twee kerncentrales open te houden. "Niet realistisch", staat in een nota van het energiebedrijf.

20 reacties

  • Pascal D'hondt

    4 jaar geleden
    Dirk Andelhofs, Als windenergie rendabel is zonder subsidies, waarom krijgen niewe windturbines in België dan nog miljoenen subsidie?  Hernieuwbare energie is goedkoop omdat het grootste deel van de kosten niet verrekend worden: Aanpassingen nodig aan het stroomnet om de intermittentie te compenseren, de kosten voor de afbraak als de turbine moet vervangen worden, kosten voor recyclage van de componenten, kost van de backup van gas als de wind niet waait.  Met kernenergie allemaal niet nodig.
  • René Verhoeven

    4 jaar geleden
    Gascentrales met CO2 filters bestaan nog niet eens man! Kleinschalig werd dit al getest, maar het is veel te duur en energieverslindend om dit op een energiecentrale toe te passen, het rendement van de centrale zou met ruim 10% dalen hierdoor. Een gewone nieuwe STEG centrale is nog niet rendabel zoals het nu is zonder capaciteitsvergoeding, laat staan dat er extra kosten zijn om CO2 te vangen...en waar gaat men die dan opslaan? Die komt toch ooit weer vrij!
  • dirk andelhofs

    4 jaar geleden
    Beste René Verbouw. Ervaringen uit het buitenland, bvb Groot-Brittannië, leren ons dat een nieuwe kerncentrale onbetaalbaar is, en dat het bouwen ervan meer dan 10 jaar duurt. Bovendien is de stroom die er uit komt twee keer zo duur dan windenergie op land. Die laatste wordt zelfs nog elk jaar goedkoper, en kan tegenwoordig zelfs zonder subsidies. Om dezelfde hoeveelheid energie te produceren met hernieuwbare energie, zijn er veel meer mensen en dus meer jobs nodig.
  • René Verbouw

    4 jaar geleden
    Iedereen die milieubewust is zou langer open houden van kerncentrales moeten toejuichen, men zou er moeten bij bouwen om energie betaalbaar te houden, het is ook properste energie, in België werken + 10.000 mensen in die sector, die mensen leven nu in het ongewisse, leven met onzekerheid maakt ziek.
  • Luc Van Acker

    4 jaar geleden
    Mr. Calvo, U heeft een wrang gevoel geen minsterpostje. Op dit ogenblik liggen er duizenden medewerkers in nucleaire sector wakker, omdat ze morgen geen werk meer zullen hebben. Waarom kerncentrale vervangen door gascentrales? Voor het klimaat ? miljoenen tonnen extra CO2.. Worden er al niet genoeg mensen op straat gezet, als men zou kiezen voor een logische geleidelijke afbouw van de kerncentrales. Waarom kan U NU geen beslissing nemen, alle elementen hieromtrent zijn reeds meermaals bestudeerd