Financiële waakhond geeft zwarte lijst vrij: pas op als een van deze bedrijven je benadert met de belofte je geld te lenen

 ©  rr

Louche kredietverleners beloven klanten, die doorgaans al in diepe financiële nesten zitten, steeds vaker bedragen die gewone banken hen niet meer willen lenen. Voorwaarde is dat ze wel eerst kosten betalen. Maar van zodra het geld gestort is, worden alle contacten verbroken en blijven klanten achter met een put die nog wat dieper is geworden. De Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten (FSMA) heeft nu een zwarte lijst gepubliceerd van dubieuze bedrijfjes die in ons land slachtoffers maken.

Thierry Goeman

De FSMA, de financiële waakhond, heeft de jongste maanden verschillende meldingen van consumenten ontvangen over frauduleuze kredietaanbiedingen via internet.

“In de praktijk gaat het om valse kredieten die worden aangeboden om consumenten geld af te troggelen. De oplichters doen zich daarbij voor als vergunde kredietgevers of ingeschreven kredietbemiddelaars, en deinzen er zelfs niet voor terug om namen te gebruiken van bekende kredietinstellingen”, klinkt het. Dat laatste wordt ‘cloned firm’-fraude genoemd en is uiteraard strafbaar.

Oplichters, die meestal vanuit het buitenland opereren, bieden leningen aan tegen zeer gunstige voorwaarden. Consumenten die ingaan op hun aanbieding, krijgen de vraag om eerst een aantal kosten, verbonden aan het krediet, te betalen. Dat kan bijvoorbeeld een verzekeringspremie - die de kredietgever moet indekken tegen het niet terugbetalen van de lening - zijn, dossierkosten of administratieve kosten. Het gaat dan om louter fictieve kosten.

Zwarte lijst met kredietverleners

“Want van zodra de bedragen betaald zijn, verdwijnt de kredietverlener met de noorderzon en is het nagenoeg onmogelijk om de gestorte bedragen te recupereren”, zo luidt het bij de speurders naar computercriminaliteit van de federale politie.

“Slachtoffers zijn vaak mensen die al zware financiële schulden hebben en die daarom bij de officiële banken of kredietinstellingen geen leningen meer kunnen krijgen. Het perverse is dat de oplichters die kwetsbare groep mensen nog dieper in de (financiële) put duwen met hun praktijken”, zegt de federale politie.

De FSMA heeft nu een zwarte lijst van kredietverleners gepubliceerd. Wie gecontacteerd wordt door volgende bedrijven, wordt aangeraden om er zeker niet op in te gaan en vooral om geen kosten te betalen: Accea Finance, Atless Finance, Crystal Interfinance, Gruppe Kredit Inter, Kolan Invests, Krediet Service, Option Financiale, Selva Bank, Service Meer, The Helper.

Wees wantrouwig

De Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten geeft potentiële klanten die geld willen lenen ook nog volgende goede raad mee:

  • Wees wantrouwig wanneer u ongevraagd een krediet wordt aangeboden via internet of via sociale media. Zeker wanneer er bijzonder gunstige kredieten worden aangeboden. Tegen een uiterst gunstige rentevoet of een abnormaal lange afbetalingstermijn.
  • Wees zeker achterdochtig als de kredietgever vraagt om eerst een geldsom te betalen voor het dekken van bepaalde kosten vooraleer hij het krediet verleent. Dat zijn louter fictieve kosten. Zodra het bedrag is gestort, verdwijnt de ‘kredietgever’ en slaagt het slachtoffer er niet meer in zijn geld te recupereren.

Wie benaderd wordt of een lening aangeboden krijgt die op zijn zachtst gezegd vragen oproept, kan dat altijd melden bij het fraudemeldpunt van de FOD Economie. Die geeft op haar eigen website tips en informatie over frauduleuze kredieten via het internet.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer