Kim De Brabanter veroordeeld tot 25 jaar voor doodslag “date” Liselotte De Coninck

 ©  BELGA

Het hof van assisen Vlaams-Brabant heeft Kim De Brabanter (40)schuldig bevonden aan doodslag op Liselotte De Coninck. De jury acht de voorbedachtheid niet bewezen. Het openbaar ministerie vorderde de maximumstraf van dertig jaar cel. De jury heeft Kim De Brabanter veroordeeld tot 25 jaar gevangenisstraf.

Na vijf uur beraadslaging was de jury van het hof van assisen Vlaams-Brabant klaar met een beslissing over het lot van Kim De Brabanter (40), die werd beschuldigd van “moord” op Liselotte De Coninck (32). De jury verklaart de truckchauffeur uit Ternat schuldig aan doodslag. De voorbedachtheid werd echter niet bewezen, aldus de jury.

LEES OOK. Beschuldigde ‘Facebook-moord’ verontschuldigt zich tegenover nabestaanden: “Ik schaam mij en dat zal altijd zo blijven” (+)

Als motivering hielden de twaalf gezworenen vooral rekening met de zware letsels die bij het slachtoffer werden toegebracht. Liselotte De Coninck werd tijdens de eerste date met Kim De Brabanter in november 2017 dood teruggevonden met zware hoofdletsels, een riem rond haar nek en een deken in haar mond.

“Hij handelde met het oogmerk om te doden”, klinkt het letterlijk in het arrest. “Uit de vaststellingen van de deskundigen blijkt onweerlegbaar dat Liselotte De Coninck geen of weinig weerstand meer bood, waardoor het geweld extremer werd. De sporen in haar hals kunnen enkel verklaard worden door het toesnoeren van de riem. Het toesnoeren werd door Kim De Brabanter uitgevoerd, aangezien Liselotte De Coninck al weerloos was.”

De jury is echter van oordeel dat het niet vaststaat dat Kim De Brabanter zijn date met voorbedachtheid om het leven bracht. Dat werd volgens de gezworenen niet bewezen.

Gijs Verbeke, de openbare aanklager op het proces, is van mening dat Kim De Brabanter de maximumstraf verdient. Hij vordert dertig jaar gevangenisstraf.

Saskia Kerkhofs, de advocate van de beschuldigde, probeerde de jury er nog van te overtuigen dat haar cliënt geen gevaarlijke mens is en dat de kans dat hij nog eens zoiets zou doen “zeer laag” is.

 (mkm, lto)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen